Megégtek a magyar vívók a budapesti Világkupán

vívás
Budapest, 2015. október 31. Az orosz Kamil Ibragimov (b) és az olasz Luca Curatoli vív a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny nyolcas döntőjében a budapesti MOM Sportközpontban 2015. október31-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egyetlen magyar kardozó sem jutott be a nyolcas döntőbe a Gerevich-Kovács-Kárpáti olimpiai kvalifikációs egyéni Világkupa-versenyen.

A 25 hazai indulóból négy léphetett pástra szombaton a 64-es főtáblán a budapesti MOM Sportban. A szinte már biztos riói résztvevő, Londonban olimpiai bajnok, idén Eb-aranyérmes Szilágyi Áron - a világranglista közvetlen élcsoportjában álló tizenöt társával együtt - kiemeltként csak ekkor kapcsolódott be a küzdelmekbe, míg Szatmári András, Decsi Tamás és Iliász Nikolász a pénteki selejtezőből került a legjobbak közé a 217 fős, rekordnagyságú mezőnyben.

Elsőként Decsi búcsúzott, mivel kikapott a francia Bolade Apithytől, majd ugyancsak az első fordulóban fejezte be szereplését Iliász is, akit pedig Szatmári győzött le magabiztos vívással. Utolsóként Szilágyi lépett pástra a nyitókörben, és a kanadai Joseph Polossifakis ellen nem volt miért aggódnia. Az elején ugyan még tapadt rá a tengerentúli vívó, de a szünetig így is háromtusnyira nőtt a magyar kardozó előnye, az egyperces pihenő után pedig gyorsan el is döntötte a párharcot.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második fordulóban már lényegesen erősebb ellenfél várt rá a dél-koreai Oh Szang Uk személyében, és nehezebb dolga ígérkezett Szatmárinak is a francia Vincent Anstett ellen.

Amennyiben a két magyar győz, biztosan lett volna hazai szereplője a nyolcas finálénak,

mivel a következő körben, a legjobb 16 között egymással vívtak volna. Csakhogy vereséget szenvedtek. Előbb Szatmári úgy, hogy Anstett az asszó elején ellépett tőle, azután pedig őrizte két-háromtusos előnyét, majd Szilágyi mozgalmasabb, változatosabb küzdelemben maradt alul. Az első két találatot ő adta, azután sorozatban a dél-koreai akciói voltak eredményesek (2-6), és a szünetig 6-8-ra zárkózott fel Szilágyi. A második szakaszban volt 10-10 is az állás, de ekkor megint Oh vívott eredményesebben. Három tussal elhúzott, s bár az olimpiai bajnok magyar némileg felzárkózott, 13-14-nél az ázsiai kardozó a győztes tust is beadta.

Vesztett asszója után Szilágyi az MTI-nek azt mondta, hogy mindig fontos neki a hazai verseny, így megpróbált rá ezúttal is felkészülni.

"Ebben most

egy gyulladás a bokámban, ami nem múlt el. Ezek azért rányomják a bélyegüket a teljesítményemre. Ugyanakkor úgy éreztem, hogy ez a forma is elég lehet, de sajnos szembejött velem egy olyan atletikus koreai versenyző, aki gyors volt, hosszú volt, meg tudott nyúlni, amikor meg kellett, és ezzel fizikálisan most nem tudtam fölvenni a versenyt" - értékelte második asszóját, hozzátéve, hogy megpróbálta az akcióival megverni ellenfelét, de ez a mai zsűrizés mellett "nem tudott bejönni".

"Ugyanakkor küzdöttem, fel is jöttem, végül is egy szoros asszóban kaptam ki. Nagyon sokat tudok ebből tanulni. Remélem, hamar rendbe jön a bokám, és egy jobban irányzott felkészüléssel sokkal szebb eredményeket tudok majd elérni" - fogalmazott.

A budapesti verseny minden idők legnépesebb Világkupa-fordulója ebben a szakágban. Amióta korlátozott a nemzetenkénti indulói létszám, a tavalyi 203-as budapesti mezőny volt a csúcs, ez dőlt meg most.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Vk után még négy Világkupára kerül sor jövő áprilisig, ameddig ranglistapontokat lehet gyűjteni az olimpiai részvételhez.

Eredmények:
a 32 közé jutásért:
Szatmári András-Iliász Nikolász 15-6
Szilágyi Áron-Joseph Polossifakis (kanadai) 15-9
Apithy Bolade (francia)-Decsi Tamás 15-8

a 16 közé jutásért:
Vincent Anstett (francia)-Szatmári 15-12
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Szilágyi 15-13

negyeddöntő:
Alekszej Jakimenko (orosz)-Max Hartung (német) 15-14
Nicolas Rousset (francia)-Anstett 15-12
Kim Jung Hvan (dél-koreai)-Tiberiu Dolniceanu (román) 15-8
Kamil Ibragimov (orosz)-Luca Curatoli (olasz) 15-9

elődöntő:
Jakimenko-Rousset 15-14
Kim-Ibragimov 15-14

döntő:
Jakimenko-Kim 15-14

Az élcsoport és a főtáblás magyarok helyezése: 1. Alekszej Jakimenko, 2. Kim Jung Hvan, 3. Nicolas Rousset és Kamil Ibragimov, 5. Tiberiu Dolniceanu, 6. Max Hartung, 7. Vincent Anstett, 8. Luca Curatoli, ... 17. Szilágyi Áron, ... 21. Szatmári András, ... 40. Decsi Tamás, ... 49. Iliász Nikolász

Vasárnap a Zarándi Csaba csapat-Világkupát rendezik a MOM Sportban.

A verseny 9 órakor kezdődik, a döntőre 15 órától kerül sor.