Vágólapra másolva!
Öt atlétát tiltott el az orosz sportági szövetség doppingvétség miatt. Köztük van az egyik legnevesebb hosszútávfutó, a Chicago Marathonon 2010-ben második, 2013-ban pedig harmadik Marija Konovalova. Két évig nem versenyezhet, egyszersmind az összes eredményét érvénytelenítették 2009 nyaráig visszamenőleg.

A 41 éves atléta elmarasztálásához az alapot az szolgáltatta, hogy a biológiai útlevelében rögzített vérvizsgálatos értékek - a doppinghasználat egyértelmű jeleként - a korábbiakhoz képest megnövekedtek.

Négy évre tiltották el a kalapácsvető Marija Beszpalovát, a 2012-es londoni olimpia 11. helyezettjét, aki szteroidos segítséget vett igénybe.

Három orosz férfiatléta is fegyelmi büntetést kapott:

két futó, a 800-as Vlasz Bregyihin és a 400-as Jaroszlav Holopov egyformán négy évig nem indulhat versenyeken, miután szervezetükben az osztarin nevű, az anabolikus szteroidokhoz nagyon hasonló hatású szert mutattak ki.

A gyalogló Jevgenyij Nustajev hat hónapos eltiltást kapott, mivel ő az enyhébb elbírálás alá eső ajzószerek egyikével, tuaminoheptannal élt.

Korrupcióval vádolják a korábbi doppingellenes főnököt

Korrupcióval vádolják a Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, Gabriel Dollét is. A gyanú szerint Dolle, Lamine Diack elnök, valamint jogi tanácsadója, Habib Cisse az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Dolle - aki tavalyig vezette az osztályt - 100 ezer euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Cisse esetében csak annyit közöltek, hogy őt is korrupcióval vádolják.

Ugyanakkor a 82 éves Diack ellen nemcsak korrupció, hanem pénzmosás is a vádpontok között szerepel. Az IAAF monacói központját francia nyomozók vizsgálták át kedden. A vizsgálat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán indult meg.

A korábbi távolugró Diack 1999-től idén augusztusig irányította az IAAF-et. Helyét Sebastian Coe vette át, akit a pekingi tisztújításon választottak meg elnöknek Szerhij Bubkával szemben.

Az orosz atlétikát, és azon belül elsősorban a gyaloglást alapjaiban megrázó botrány tavaly december elején robbant ki, amikor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Szerdán kiderült, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség feljelentése nyomán korrupció és
pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak Franciaországban Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előző elnöke ellen, a gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető és jogi tanácsadója, valamint a doppingellenes osztály korábbi vezetője legalább 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól
azért, hogy az ország atlétáinak doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.