A WADA leszámolna a kenyai atlétikával

Julius Yego
Julius Yego gerelyhajításban nyert aranyat a 2015-ös világbajnokságon
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA minden kenyai atlétát négy évre eltiltatna, ha az országban nem történnek érdemi lépések a doppingolás ellen.

Erről Kipchoge Keino, a kelet-afrikai ország olimpiai bizottságának elnöke számolt be pénteken Nairobiban, közvetlenül azután, hogy hazatért New Yorkból, ahol a WADA illetékeseivel tárgyalt.

"Ez most már nem csupán egy fenyegetés. A WADA azt gondolja, hogy nálunk a szőnyeg alá söprik a doppingügyeket" - nyilatkozta újságíróknak a korábbi kiváló futó. - "A Kenyai Doppingellenes Ügynökségnek, az atlétikai szövetségnek és a kormánynak

Ennyire nagy bajban vagyunk."

Julius Yego gerelyhajításban nyert aranyat a 2015-ös világbajnokságon Forrás: AFP


Nem történik semmi a doppingügyekben

Keino azt is elmondta, hogy a WADA-nál kérdőre vonták, miért nem történt semmi az augusztusi pekingi atlétikai világbajnokság alatt a doppingellenőrzésen fennakadt két versenyző, Joyce Zakari és Koki Manunga ügyében. A sportvezető azt is kiemelte, hogy az eltiltás már a riói olimpiára is vonatkozna.

A kenyai atlétikát évek óta szervezett doppingolással vádolják, illetve azzal, hogy a pozitív eseteket az illetékesek - ha tehetik - rendre eltitkolják. A gyanút csak erősítette, hogy az utóbbi három évben 35 futó akadt fent a teszteken, köztük Rita Jeptoo, a Boston és a Chicago Marathon bajnoka.


A kenyai és az orosz atléták a gyanúsak

A brit The Sunday Times lap és a német ARD televízió által kirobbantott nagy atlétikai botrányban is komoly tényezőként szerepeltek a kenyai versenyzők. A két sajtóorgánum ötezer atléta 12 ezer vérminta-elemzését szerezte meg, és amint azt közölték, hogy ezekből

nyolcszáz sportoló esetében bukkantak doppinggyanús értékekre.

A vizsgálati eredmények a 2001 és 2012 közötti időszakot ölelik fel, és eszerint az olimpiákon és világbajnokságokon kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg. Az atléták több mint fele orosz, ám mögöttük a "második helyen" a kenyaiak állnak 77 futóval.

Később az ARD olyan riportot is közölt, mely szerint a kenyai atlétákat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről, a helyi sportági vezetők pedig hajlandóak voltak pozitív eseteket eltusolni.