Minden sportágra lecsapnának a doppingellenőrök

-atlétika dopping
WADA's (World anti-doping agency) chairman Craig Reedie gives a press conference at the national Assembly in Paris, on November 16, 2014. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Beckie Scott, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség sportolói bizottságának vezetője kiterjesztené az oroszországi doppingbotránnyal kapcsolatos vizsgálatokat.

A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia kanadai sífutóbajnoka elmondta: a közelmúltban a világ minden tájáról számos sportoló megkereste, akik csodálkoznak, az atlétikán túl miért nem végeznek ellenőrzéseket az összes többi sportágban Oroszországban. Craig Reedie WADA-elnök reakciójában elismerte, hogy a szervezetnek ezt kellene tennie, egyúttal azonban jelezte, hogy ennek a financiális háttere nem megoldott.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség múlt pénteken felfüggesztette az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát. A lépést a WADA javasolta, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széleskörű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Craig Reedie, a WADA elnöke Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A döntés azt jelenti, hogy az orosz atléták nem vehetnek részt a nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.