Eb-bronzot nyert a férfi sakkcsapat

Lékó Péter, sakk
HUNGARY, Miskolc : Hungarian player Peter Leko prepares is play against his World champion opponent Viswanathan Anand (not pictured) of India during the last match of their double rapid chess encounter in the National Theatre of Miskolc, 180 kms east from the Hungarian capital of Budapest on June 7, 2009. Anand won the matches by 5-3. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
A magyar férfiválogatott bronzérmet nyert a reykjavíki sakk csapat Európa-bajnokságon, melynek vasárnapi zárófordulójában döntetlent játszott az így aranyérmes orosz együttessel.

Az Eb honlapja szerint a játéknap előtt első és második helyen álló gárdák találkozóján mind a négy parti remivel zárult: Lékó Péter Peter Szvidlerrel, Rapport Richárd Alekszandr Griscsukkal, Almási Zoltán Jevgenyij Tomasevszkijjel, míg Balogh Csaba Jan Nyepomnyatcsijjal egyezett meg döntetlenben.

Ezzel az oroszok megszerezték az aranyérmet, a magyaroknak viszont még izgulniuk kellett, a többi, Lékóék helyezése szempontjából fontos parti ugyanis még zajlott. A többi meccs aztán nem alakult igazán jól, mivel a franciák egy ponttal legyőzték a hollandokat, míg az örmények kettővel a grúzokat, így pontszámban mindkét gárda utolérte Polgár Judit szövetségi kapitány csapatát.

Lékó Péter Forrás: AFP

Ezek után az olimpiai segédpont-számítás (Berger-számítás) döntött a második, harmadik és negyedik hely sorsáról. A nagyarányú győzelmükkel az összevetésből az örmények jöttek ki a legjobban, a franciákat ugyanakkor sikerült megelőzniük a magyaroknak, akik ezzel a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

A magyar csapatnak - mely a legutóbbi, két évvel ezelőtti kontinensviadalon az ötödik helyen zárt - Lékó, Rapport, Almási és Balogh mellett Berkes Ferenc is a tagja volt az izlandi versenyen.

Eredmények, 9. (utolsó) forduló, férfiak:
Magyarország - Oroszország 2-2
Lékó Péter (2708 Élő-pont)-Peter Szvidler (2745) döntetlen
Alekszandr Griscsuk (2750)-Rapport Richárd (2693) döntetlen
Almási Zoltán (2689)-Jevgenyij Tomasevszkij (2743) döntetlen
Jan Nyepomnyatcsij (2705)-Balogh Csaba (2645) döntetlen

A végeredmény:
1. Oroszország 15 pont
2. Örményország 13 (220,5)
3. MAGYARORSZÁG 13 (217)

Sakkblog - mindent a sakkrólhttp://sakkblog.reblog.hu/