Vágólapra másolva!
A súlyemelő-világbajnokság amerikai megrendezését nagyon jónak, a magyar szereplést ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Az elnök szerint lassan körbenézhetne a szövetség háza táján a NOB is.

Aján Tamás egészen kiválóan nevezte az amerikai rendezést, mint elmondta, a sportágnak is jót tett, hogy a szokásos amerikai felhajtás mellett zajlott a verseny, majd rátért a magyarok szereplésére. "Hadd szóljak valamit úgy is, mint magyar ember: meglátásom szerint az elmúlt három-négy évben a magyar súlyemelés lefelé menő pályán mozog. Képtelen vagyok megérteni, miért nem tud a Magyar Súlyemelő Szövetség olyan helyzetet teremteni, hogy legalább megközelítsük a nemzetközi szintet" - fogalmazott az IWF elnöke.

"Még mindig a régi megbízható versenyzők hozzák a legjobb eredményeket, akik tíz-tizenöt éve vannak a világ élvonalában, most is rájuk számítunk. Nem szeretnék senkit személy szerint bírálni, de ez, ami most van, elfogadhatatlan." Az IWF magyar elnöke úgy gondolja, a sportágakat összefogó Magyar Olimpiai Bizottság vezetése előbb-utóbb rákényszerül, hogy megnézze, mi a helyzet a Magyar Súlyemelő Szövetségben.

- összegzett Aján Tamás.

Padlón a sportág Magyarországon Forrás: AFP

Már csak az Eb-ben bízhatunk

A houstoni világbajnokságon, amelynek a kezdete előtt pozitív doppingmintát szolgáltatott Pócza Vajk Károly, végül öt magyar emelő indult. Soóky Gergely a 29. lett, Baranyai János comb-, Vaspöri Gábor pedig térdsérülést szenvedett, és nem tudott összetett eredményt elérni.

Csak a 105 kilós Gyurkovics Ferenc, aki 14. lett, és az ólomsúlyban 17.-ként végzett Nagy Péter tudott olimpiai kvalifikációs pontokat szerezni, ám - bár hivatalos lista még nincs - nagy valószínűséggel ők ketten nem tudták annyival gyarapítani a tavalyi kazahsztáni vb-n gyűjtött pontokat, hogy a férficsapat megtartsa a három riói kvótát érő 24. helyet a nemzetek sorrendjében. Így már

csak egyetlen kvótát szerezhet a magyar súlyemelés mindkét nemnél,

a jövő évi norvégiai Európa-bajnokságon.