Vágólapra másolva!
Róma nem tervezi, hogy népszavazással dönt a 2024-es olimpiai pályázatáról; a hamburgiak vasárnap elutasították a jelentkezést.

Luca di Montezemolo, a kandidáló bizottság elnöke elmondta: nem lepődött meg a németországi voksolás eredményén, sokkal inkább azon, hogy Hamburg volt a jelentkező és nem Berlin. Vasárnap a voksolók 51,6 százaléka ellenezte, hogy Hamburg versenyben szálljon a 2024-es olimpiáért, így Róma mellett Budapest, Los Angeles és Párizs maradt a jelöltek listáján.

"Nekünk nincs semmiféle kötelezettségünk vagy törvényi előírásunk arra vonatkozóan, hogy a németországihoz hasonlóan népszavazást kell kiírnunk" - jegyezte meg Luca di Montezemolo hozzátéve: a párbeszédet, illetve a közvélemény-kutatást ugyanakkor mindig is támogatta a jelentkezést illetően.

A 2020-as pályázatot visszavonták

Fiona May, a római pályázat nagykövete, korábbi kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes távolugró elmondta: ő sem érzi, hogy népszavazást kellene kiírni. "A rómaiak nagyon különleges emberek, nagyon szenvedélyesek" - fogalmazott.

Róma a 2020-as olimpiai pályázatát visszavonta, mert az akkori kormány nem támogatta az ötletet, a mostani kabinet viszont a kandidálás mellett áll. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében, limai kongresszusán választja ki a 2024-es rendezőt.