Egy sport van, amely még az F1-nél is gyorsabb

Lee Chong Wei, tollaslabda
Malaysia's Lee Chong Wei reacts after a point against China's Lin Dan in their men's singles semi-final badminton match at Gyeyang gymnasium during the 2014 Asian Games in Incheon on September 28, 2014. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN
Vágólapra másolva!
A sportágak jelentős része a sebességről vagy egyenesen a száguldásról szól, az atlétikától a kerékpáron és a téli sportok többségén át a technikai sportokig. De vajon kik a sportvilág sebességrekorderei?

Az egyes sportágakban elért csúcssebességek a sportolók és a körülmények függvényében nagyon tág határok közt mozognak, éppen ezért az objektivitásra törekedve – ahol lehet – mindenütt a világcsúcsot vagy egyéb hitelesített eredményt vettük figyelembe.

Síkfutás

A világ leggyorsabb sprintere a jamaicai Usain Bolt. A 100 méteres síkfutás világcsúcstartója a legjobb idejét 2009. augusztus 16-án futotta Berlinben, amikor 9,58 másodperces eredménnyel teljesítette a 100 méter döntőjét, ennél gyorsabban azóta sem futott senki.

Bolt legmagasabb futás közben mért sebessége 44,2 km/h volt.

Gyorskorcsolya

JR Celski a rövidpályás gyorskorcsolya 500-as világcsúcstartója, ezzel a valaha leggyorsabban száguldó szakági bajnok. A világcsúcsot a 2012-es calgary világkupán érte el, ő volt az első, aki 40 másodperc alá verekedte magát a legrövidebb távon. A sebességi rekord pedig a szintén amerikai Shani Davisé, ő 54,2 km/h-val hasított 2009-ben.

Kerékpár

A 2012-es londoni olimpián a férfiak üldözőversenyében a brit csapat volt a leggyorsabb, és a döntőben új világrekordot felállítva nyert az ausztrálok ellen, miközben 62,1 km/h-s átlagsebességgel teljesítette a 4000 métert.

Todd Reichert versenygépének belső váza Forrás: Origo


Ennél azonban lehet gyorsabban is tekerni: sík terepen, külső segítségnyújtás nélkül a női világcsúcsot Barbara Buatois tartja (121,81 km/h), a férfiak között pedig Todd Reichert a bajnok (139,45 km/h). Igaz, ezeket a rekordokat a klasszikus értelemben vett kerékpárokra nem is hasonlító szerkezetekkel érték el, de tény, hogy pedállal hajtották, és kerekeken gurultak.

Szánkó, szkeleton

Hason csúszni pár centire a jégtől, fék nélkül, mindössze egy védősisakban – ehhez kell egy kis őrültség.

A szánkó- és szkeletonversenyek résztvevői egy jeges félcsőben száguldanak Forrás: AFP


Jon Montgomery ennek az egészséges őrültségnek köszönhetően vált Kanada egyik legismertebb sportolójává: hazai sportolóként nyerte meg a skeletonversenyt a 2010-es vancouveri téli olimpián, miközben 145 km/h-val száguldott a jégen.

Alpesi sí

Az alpesi sízők sebessége természetesen erősen pályafüggő, átlagosan nagyjából 130 km/órával száguldanak lefelé. Ugyanakkor vannak gyorsabb pályák, például az ausztriai Kitzbühel vagy a svájci Lauberhorn – utóbbin Johan Clarey egy ízben 162 km/órával siklott le, elsőként átlépve a szakágban a száz mérföld/órás sebességet.

Motorcsónak

A Powerboat World Championship a motorcsónak Formula 1-e. A hajókat V6-os motorok hajtják, melyek maximális teljesítménye 400 lóerő körül van. Ez az erőforrás 120 liter benzint zabál óránként, cserébe 1,8 másodperc alatt repíti 100 km/h-ra a versenyzőt, a végsebesége pedig 250 körül van.

Az F1-es motorcsónakok végsebessége 250 km/h körül van Forrás: AFP


A sportág legnagyobb alakja a már visszavonult, tízszeres világbajnok olasz Guido Cappellini. A sportág talán legismertebb magyar képviselője, Havas Attila 12 vébét nyert már. Európa-bajnoki győzelme után mesélt az Origónak taktikájáról, az állandó zúzódásokról, a mentőbúvárokról és persze a hajóról, amelyen nincsen fék.

MotoGP

A gyorsaságimotoros-világbajnokság, ismertebb nevén MotoGP a motorsport legmagasabb osztálya. A versenysorozatban jelenleg három kategóriában versenyeznek: Moto3, Moto2 és a leggyorsabb, a MotoGP.

Andrea Dovizioso és a Ducati Desmosedici tartja a hivatalos sebességi rekordot Forrás: AFP


A MotoGP kategóriában kizárólag prototípusok indíthatók, vagyis az itt futó motorkerékpárok még átalakításokkal sem hozhatók kereskedelmi forgalomba. Az eddig mért legnagyobb sebesség 355,1 km/h volt, ezt Andrea Dovizioso motorozta ki a Ducati Desmosedici GP15-ös motorjából a 2015-ös Katari Nagydíjon.

Formula-1

A folyamatos szabálymódosítások nyomán az F1-ben elérhető sebesség egy ideje csökken. Végsebességet tekintve a csúcsot nagyjából a 2004-2006-os évek jelentették, amikor a versenyzők bőven 300 km/h felett tudtak száguldani: Jacques Villeneuve, például, Kanadában (325 km/h), Indianapolisban (335 km/h) és Monzában (360 km/h) is a leggyorsabbak között volt.

Antonio Pizzonia a BMW Williams volánjánál Forrás: AFP


Versenykörülmények között azonban mégsem ő, hanem

a BMW Williams istálló pilótája, Antonio Pizzonia

volt a leggyorsabb a 2004-es Olasz Nagydíjon, amikor 369,9 km/h-s sebességet ért el.

Forrás: Origo

És ha csak a labda száguld?

A sportágak mellett érdekes megvizsgálni a sporteszközök sebességét is, különös tekintettel a labdajátékokra.

10. Asztalitenisz

Az Új-Zéland-i Lark Brandt tartja a leggyorsabb lecsapás rekordját: 112,5 km/h-val bombázott le egy labdát a 2014-es, külön erre a célra kiírt világbajnokságon (World Fastest Smash Competition).

9. Krikett

A leggyorsabb hitelesített dobást a pakisztáni Shoaib Akhtar eresztette el 2003-ban egy Anglia elleni mérkőzés alkalmával. A labda 161,3 km/h-val süvített.

8. Baseball

1974-ben a legendás Nolan Ryan dobta a leggyorsabb labdát, mely 174 km/h-val érkezett az elkapóhoz.

Nolan Ryan rekordját évtizedek óta nem tudják megdönteni Forrás: AFP


Azóta a Cincinnati Reds játékosa, Aroldis Chapman tudta a leginkább megközelíteni 169,1 km/h-s dobásával 2010-ben.

7. Jégkorong

A sportág koronázott nehéztüzére, az orosz Alexander Rjazancev a 2012-es KHL All Star-gála ügyességi versenyén 183,7 km/h-val bombázott kapura. Ezzel megdöntötte a Boston Bruins játékosa, Zdeno Chara rekordját.

6. Labdarúgás

A labdarúgásban a lövések sebességének mérése nem túl régi múltra tekint vissza, a mért labdák közül a brazil Ronny Heberson lökete tartja a csúcsot 2006-ból.

Ronny profi karrierjét 2004-ben kezdte a Corinthiansnál, ahol három évig játszott. Amikor 2006-ban lejárt a szerződése, több nagy európai csapat is szerette volna leigazolni, végül a portugál Sportingnál kötött ki. Első szezonjában csak 12 mérkőzésen játszott. Egyetlen gólját a Naval ellen lőtte a 88. percben, szabadrúgása a portugál televízió által mért adatok szerint 210,9 km/h-val ment a kapuba. Pályafutása során később megfordult a Hertha BSC-ben is, ahol testvérével, Raffaellal együtt játszott.

5. Tenisz

Mivel az ATP csak a World Tour és a Davis-kupa eseményei alatt szervákat fogad el hitelesnek, a csúcsot a horvát Ivo Karlovic tartja, aki 251 km/h-val gyilkolt át egy labdát az ellenfél térfelére a 2011-es Davis-kupában.

Ivo Karlovic, az adogatások királya Forrás: AFP


A nem hivatalos csúcsot Sam Groth tartja (263,4 km/h) egy Challenger-kupáról.

4. Fallabda

Az ausztrál Cameron Pilley tartja a legerősebb szerva rekordját (281.6 km/h). Hogy az ilyen gyorsan haladó gumilabda mire képes, azt testvére tapasztalhatta meg, aki önként beleállt egy ilyen kaliberű adogatásba. Senki ne próbálja ki, hacsak nem szeretne egy lyukat a hátába.

3. Pelota

A pelotát a magyarokkal Bud Spencer, vagyis Jamón Serrano ismertette meg.

Ebben a baszk eredetű sportban használják a leggyilkosabb labdát: keményebb, mint a golflabda. Ha valakit nagy sebességgel eltalál, akár a pályafutásának is véget vethet – így járt 1968-ban a világbajnok Hernandez Orbea. Az ő sérülése után tették kötelezővé a sisak viseletét. Az ostorcsapás-effektusnak köszönhetően a labdák hihetetlen sebességgel, akár 300 km/h-val hagyják el a dobók kezét, bár hivatalos rekordot nem tartanak nyilván.

2. Golf

A Guinness Rekordok Könyve szerint a valaha volt leggyorsabb ütést az amerikai Maurice Allen mutatta be egy szimulációs program segítségével 2012-ben: a labda 339,6 km/h-val repült.

1. Tollaslabda

A világ leggyorsabb sportja a tollaslabda. Míg szinte minden sportban úgy tervezik a játékszert, hogy az minél gyorsabb/rugalmasabb/keményebb legyen az űrtechnológiának köszönhetően, addig a tollaslabda tervezése során szinte egyedülálló módon az a cél, hogy minél lassabb legyen.

A tollaslabdáról a legtöbbet a sportág egyik legnagyobb szakértőjétől, Csin Csutól tudhatunk meg. Ő egyrészt a University of Wyoming egyetemi tanára, a kineziológia doktora, másrészt nemzetközi tollaslabdabíró, és Kínában is jegyzett játékos. Ebből a videóból minden kiderül, amit a tollaslabdáról tudni érdemes, például az is, hogy a labda elkészítéséhez lúd- vagy kacsatollakat használnak, egy labdához 16-ot, de minden madár tollazatából átlagosan mindössze négy toll felel meg a szigorú előírásoknak, így négy lúd hoz össze egy tollaslabdát.

Ami a rekordokat illeti: versenykörülmények között a kínai Fu Haj-feng a csúcstartó (362 km/h), aki a Sudirman-kupán eresztette el az irtózatos suhintást. Ez viszont semmi a világrekordhoz képest.

A malajziai sztár, Tan Bun-Hjung segédkezett a világ egyik legmenőbb tollasütőjének kifejlesztésében, és a Yonex végül egy olyan ütőt alkotott meg, amellyel a játékos végül 493 km/h-ra tudta felgyorsítani a labdát.

Forrás: Origo


A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.