Társoldalunk:

Nem lesz nagy meglepetés az Év sportolója gálán

2016.01.05. 15:54

A kazanyi vizes világbajnokságon aranyérmes Cseh László és Hosszú Katinka is bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége hagyományos szavazásán. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport - Év sportolója gálán hirdetik ki.

Szöllősi György, a szavazást már 58. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, hogy 279 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál a vívó Imre Géza és az autóversenyző Michelisz Norbert, míg a nőknél a kajakos Kárász Anna, illetve a síelő Miklós Edit került még az első háromba.

A csapatok versengésében a divízió I/A-s világbajnokságon a sportági elitbe feljutott férfi jégkorong-válogatott, a 44 év után Európa-bajnokságra készülő férfi labdarúgó-válogatott, illetve a 28 év után kontinensviadalon szerepelt női röplabda-válogatott között dől el a cím. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál, Plagányi Zsolt és Shane Tusup került a háromba.

Shane Tusup és Hosszú Katinka is az Év embere lehetForrás: AFP/Martin Bureau

Károlyi Béla életműdíjat kap

A gálán két életműdíjat is átadnak, az egyiket a Magyar Labdarúgó Szövetség, a másikat pedig az MSÚSZ. Utóbbi nyertesét be is jelentették, minden idők egyik legeredményesebb edzője, Károlyi Béla lesz a kitüntetett. A kolozsvári születésű, Egyesült Államokban élő tornaedző - akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek - várhatóan részt vesz majd a gálán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, örömét fejezte ki, amiért házigazdái lehetnek a gálának: "Két éve már sportolókkal közösen ünnepeljük a magyar nyelv napját, hiteles embereket, hősöket keresünk a színpadon, ők pedig valóban hősök, akikkel azonosulni lehet. Nagyon szeretném, ha ez nem egy egyszeri alkalom volna, hanem hosszútávon is megtiszteltének minket."

Károlyi BélaForrás: AFP/Tim Sloan

A kategóriák szűkített listája,
az Év férfi sportolója:
Cseh László
Imre Géza
Michelisz Norbert

Az Év női sportolója:
Hosszú Katinka
Kárász Anna
Miklós Edit

Az Év csapata:
Férfi jégkorong-válogatott
Férfi labdarúgó-válogatott
Női röplabda-válogatott

Az Év edzője:
Dárdai Pál
Plagányi Zsolt
Shane Tusup

Az Év labdarúgója:
Böde Dániel
Király Gábor
Nikolics Nemanja

Az Év gólja:
Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találatáért)
Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerzett találatáért)
Németh Krisztián (az MLS-ben az Év góljának választott találatáért)

Az Év férfi parasportolója:
Boronkay Péter
Gelencsér Róbert
Szegfű Attila

Az Év női parasportolója:
Bereczky Atina
Biatovszki Míra
Gyurkó Alexandra

Az Év parasport csapata:
Férfi atlétaváltó
Férfi kosárlabda-válogatott
Női párbajtőr csapat

Az Év parasport edzője:
Antal Andor
Feczer Viktor
Galambos Zsolt