Örökös eltiltást kaptak az orosz sportvezetők

Valentyin Balahnyicsev
Valentyin Balahnyicsev örökös eltiltást kapott
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség korrupció miatt örökös eltiltással sújtotta Papa Massata Diackot, a korábbi IAAF-elnök fiát, illetve Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség tavaly februárban lemondott elnökét, és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát.

Az IAAF etikai bizottsága csütörtökön közleményben tudatta, hogy mellettük Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját is megbüntették, ő ötéves eltiltást kapott.

Doppingeseteket titkoltak el

A bizottság hangsúlyozta: mind a négy személy esetében beigazolódott, hogy többször megszegték a doppingellenes szabályokat és érintettek a doppingesetek eltitkolásában.

Valentyin Balahnyicsev örökös eltiltást kapott Forrás: AFP


Az etikai testület most még nem döntött az IAAF-et 1999 és 2015 augusztusa között irányító Lamine Diackról, aki a botrány központi figurája.

A 82 éves szenegáli sportvezető ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak.

A francia gazdasági ügyészség gyanúja szerint Diack megvesztegette Dolle-t, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

Lamine Diack, a főkolompos Forrás: AFP

A nyomozók további részleteket nem közöltek, a Le Monde című francia napilap viszont december közepén azt írta, hogy

Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben.

Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük a fia - a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra. Diack óvadék ellenében szabadlábon védekezik.

A riói szereplés is kérdéses

Az IAAF korábbi vezetőinek korrupciós botránya az elmúlt évek legnagyobb doppingbotrányával áll összefüggésben. Kiderült ugyanis, hogy az orosz atlétikában központilag irányított doppingolás zajlott.

A 2014 decemberében kirobbant botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.