Társoldalunk:

Egy csapatban egy jobbikos és Köves Slomó rabbi

2016.01.14. 15:48

Megtartotta alakuló ülését csütörtökön a Parlamentben az Olimpiai Pályázati Bizottság - Olimpiai Védnökök Testülete, amely az Országgyűlés által a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat megvalósításának támogatására létrehozott egyeztető, véleményező és javaslattevő testület.

A bizottság elnöke Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja lett.

"Azt kérem a tagoktól, hogy a budapesti olimpiát tekintsék össznemzeti ügynek, amelyhez pozitív hozzáállás és hit szükséges" - mondta Schmitt Pál, hangsúlyozva, hogy társadalmi támogatottság nélkül nem lehet olimpiát rendezni.

Fürjes Balázs kormánybiztos, a 2024-es budapesti olimpiapályázat vezetőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat elnöke prezentációjában azt mondta, Budapest "kifejezetten esélyes pályázónak számít, és ha jól dolgozunk, élhetünk ezzel az eséllyel". Hozzátette, a sikerhez szükség van egy vonzó történetre Budapestről, egy részletes és hiteles olimpiai tervre, illetve alapos tájékoztatásra.

Fürjes leszögezte: Budapest esélyét a NOB reformja, a gazdaságos olimpia koncepciója teremti meg. Az Agenda 2020-at Magyarországra szabták, a magyar olimpia lehet az első a gazdaságos, kisebb, ésszerűbb, olcsóbb és nyereséges olimpiák sorában. Az olimpia hosszú távon munkahelyeket teremt, növeli a magyarországi turizmust és a külföldi befektetéseket. Hasznot hoz a családoknak, a magyar vállalkozásoknak, az országnak - hangsúlyozta.

A testület tagjai

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke
Tarlós István Budapest Főváros főpolgármestere
Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja
Fürjes Balázs kormánybiztos
Aján Tamás, a NOB tiszteletbeli tagja
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke
Martonyi János ügyvéd, korábbi miniszter
Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke
Kovács István (Koko) olimpiai bajnok ökölvívó
Polgár Judit sakkolimpiai bajnok nagymester
Bienerth Gusztáv, a Roland Berger Stratégiai Tanácsadók Kft. elnöke
Váradi József, a Wizzair vezérigazgatója
Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány vezetője
Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa
Szeneczey Balázs Budapest Főváros főpolgármester-helyettese
Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke
Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója
András Krisztina, a Corvinus Egyetem docense
Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök
Szilágyi György, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője
Kövér László, az Országgyűlés elnöke

Az olimpiai pályázat vezetője azt is jelezte, Budapesten kívül öt régiós központja lenne az olimpiának: a Balaton, Szeged, Debrecen, Győr és Miskolc. Hozzátette, Székesfehérvárral is számolnak, de azt Budapesttel egy régióban említik, mivel nagyon közel van a fővároshoz.

Az olimpiai falut, valamint 31 versenyhelyszínt 10 kilométeres körzetbe terveznek létrehozni, a cél pedig az, hogy ne legyen az országnak olyan pontja, ahonnan legfeljebb 90 perc alatt nem lehet elérni egyetlen ötkarikás eseményt sem.

Schmitt Pál a testület elnökeForrás: MTI/Bruzák Noémi

Závecz Tibor, az Ipsos Zrt. kutatási vezetője ismertette a közvélemény-kutató cég által elvégzett tavalyi méréseket, amelyek szerint 2015 januárjában 60, szeptemberében 46, decemberében pedig ismét 60 százalék volt a budapesti olimpia támogatottsága, ráadásul decemberben az is kiderült, hogy a magyarok 66 százaléka büszke lenne a hazai rendezésű olimpiára.

A szakember hozzátette, a tavaly januári mérések szerint a magyar lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy az ország képes lenne megrendezni a játékokat, és 39 százalékuk úgy vélte, hogy képesek vagyunk elnyerni a rendezés jogát is.

Závecz Tibor azt mondta, a 20-30 éves korosztály 74, a diplomások 71, a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők és a 65 év felettiek 51-51 százaléka támogatta a budapesti olimpia ötletét, míg a fővárosban 60, vidéken 61 százalékos támogatottságot mértek.

Az Olimpiai Védnökök Testülete stratégiai ajánlásokat tesz a pályázat előkészítésével kapcsolatban, figyelemmel kíséri és támogatja annak folyamatát, a benyújtás előtt véleményezi végleges tartalmát, valamint népszerűsíti a pályázatot.

A 24 fős grémiumba - amely egyelőre nem teljes - az Országgyűlés elnöke a fővárossal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal egyeztetve kérte fel a tagokat.