Társoldalunk:

Nem a testével akar kitűnni a brit magasugrónő

2016.01.19. 19:08

Isobel Pooley azt szeretné elérni, hogy ne a kinézete, hanem a teljesítménye alapján ítéljék meg. A gyönyörű brit magasugrónak nincs könnyű dolga, hiszen egyelőre egy Nemzetközösségi Játékokon begyűjtött ezüstérmet tud csupán felmutatni. 

A magasugró Isobel Pooley azért küzd, hogy biztosítsa helyét a brit csapatban a riói nyári olimpiára. 

A 23 éves sportoló eddigi legnagyobb sikerét a 2014-es Nemzetközösségi Játékokon aratta, ahol ezüstérmet szerzett, tavaly pedig új brit rekordot ugrott (197 cm), pechjére a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon (182 cm, 17. hely), illetve a pekingi világbajnokságon (189 cm, 19. hely) sem jött ki a lépés. 

Isobel PooleyForrás: AFP/Ben Stansall

Pooley a BBC-nek úgy nyilatkozott, a sportban túlságosan is elterjedt a szexizmus, és bár megtanulta kezelni a kérdést, sokkal inkább szeretné, ha külseje helyett a sportteljesítménye alapján ítélnék meg.

"Inkább szeretnék fizikai teljesítménnyel tiszteletet és csodálatot kivívni, mint a külsőmmel. Szerencsére a szexizmussal az atlétikán belül kevésbé szembesülök. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a női sportolók gyakran tárgyiasulnak, de azt hiszem, hasonló dolog történik néha a férfiakkal is. Hiszen ki az a nő, aki nem ájulna el Roger Federertől vagy Anthony Joshuától" – írta, majd a brit bokszolónak zárójelbe odaszúrta: "Bocs, Anthony!" 

A 2014-es Nemzetközösségi Játékokon ezüstérmet szerzettForrás: AFP/Olivier Morin

Hozzátette, idővel magabiztossá vált, és nem hagyja, hogy más emberek akár negatív véleménye befolyásolja saját maga megítélésében. "Mindig nagyszerű érzés bókot kapni, de az emberek néha nem értik a lényeget. Én azért versenyezek, hogy rekordokat döntsek, és nem azért, hogy szexinek lássanak."