A vízből várhatjuk az érmeket Rióban

Női kajaknégyes
Dorney, 2012. augusztus 8. Az aranyérmes Fazekas Krisztina, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kovács Katalin (b-j) összeállítású magyar négyes a 2012-es londoni nyári olimpia női kajaknégyes 500 méteres számának eredményhirdetésén a Dorney falu melletti Eton Dorney evezőspályán 2012. augusztus 8-án. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Bár még több mint fél év van hátra a riói olimpia kezdetéig, szinte napi gyakorisággal találkozunk a kvóta kifejezéssel, hol örömteli, hol szomorú összefüggésben. Női pólósaink például az Eb-sikerrel két legyet ütöttek egy csapásra, és a riói jegyet is megváltották, de ugyanezt várjuk majd a férfiaktól is. Megnéztük, hogy áll most a magyar csapat a hagyományos sikersportágainkban, és úgy tűnik, úszásban és kajak-kenuban lehetnek a legvérmesebb reményeink.

Ahol pár nap múlva okosabbak leszünk

Férfi pólósaink az Eb-elődöntőben kikaptak Montenegrótól, ami azt jelenti, hogy Belgrádban nem jött össze az olimpiai kvóta.

Ennek ellenére még mindig van esélye a legutóbbi négy olimpiából hármat megnyerő csapatnak: áprilisban az olaszországi Triesztben olimpiai selejtezőt rendeznek, és a részt vevő 12 csapatból négy boldogan távozhat majd. Ráadásul a mezőny erősségét látva kötelező ott lenniük az első négyben a fiúknak.

Varga Dénes sokat tehet azért, hogy a csapat kijusson az olimpiára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nők viszont Eb-aranyérmesként kijutottak Rióba. Reális esély van tehát arra, hogy mindkét csapat ott legyen Brazíliában, és bár fura ilyet leírni, de az utóbbi idők nagy tornáit látva úgy érezzük, a férfiaknál csak az a kérdés, hogy ki lesz a második a mezőnyből kiemelkedő szerbek mögött.

A nőknél sűrűbb a mezőny, tényleg az dönthet a csapatok között, hogy melyiknek van jobb napja. Náluk csak nyolc csapat szerepel tizenkettő helyett, és a csoportból mindenki továbbjut a negyeddöntőbe, igazából ott kezdődik majd a torna érdemi része.

Tippünk: 1 ezüstérem, 1 negyedik hely.

A kéziseinkről augusztusban még azt írtuk, a nőknek van nagyobb esélyük kijutni, aztán jött a dániai vébé, ahol Németh András csapata csak 11. lett, és ezzel eldőlt, hogy nekik nem szurkolhatunk Rióban.

Görbicz Anita játékát Rióban nem csodálhatjuk meg Forrás: MTI/Kovács Anikó

A férfiak sincsenek könnyű helyzetben, miután egyelőre nulla ponttal állnak a középdöntőben a lengyelországi Európa-bajnokságon. Most már azért kell drukkolnunk, hogy a vb-ről nem kvalifikált európai csapatok (Fehéroroszország, Svédország, Izland, Macedónia, Szerbia, Norvégia, Oroszország, Montenegró) közül kell minél többet magunk mögé utasítanunk, mivel a győztesen kívül csak két válogatott szerez részvételt az olimpiai selejtezőre. Egyelőre tehát többismeretlenes az egyenlet, és annak is örülnénk, ha a csapat ott lehetne Rióban.

Ahol már tisztult a kép

Atlétikában eddig 17 magyar sportoló szerzett kvótát, de közülük egyvalaki biztosan szomorú lesz, mivel négy női maratonfutónk teljesítette a szintet, viszont nemenként egy országból csak három lehet ott az olimpián. A 17 kvótás közül ketten szólhatnak bele az érmek sorsába, a Londonban kalapácsvetésben a csúcsra felérő Pars Krisztián, valamint a súlylökő Márton Anita, aki fedett pályán Eb-győztes, szabadtéren pedig vb-negyedik lett az elmúlt években.

Parsnak iszonyatosan nehéz lesz megvédenie a címét, ugyanis a lengyel Pawel Fajdek tavaly hihetetlen formában dobott, összesen tizenkétszer ért el jobb eredményt Pars 2015-ös legjobbjánál (79,91 méter). De ha a szombathelyi dobó megközelíti a 82,69 méteres egyéni legjobbját, akkor összejöhet neki a duplázás. Márton tavaly a negyedik legjobb eredményt érte el súlylökésben, a pekingi vébén 19,48 méterrel lett negyedik, és ha Rióban sikerülne 20 méter fölé jutnia, akkor odaférne a dobogóra.

Tippünk: 1 ezüstérem, 1 bronzérem

Úszásban 19 versenyzőnk bír már kvótával – vagyis úszta meg a kvalifikációhoz szükséges időt -, de ne feledkezzünk el Risztov Éváról sem, aki nyíltvízi úszásban ott lesz a 10 kilométeres szám mezőnyében, márpedig tőle Londonban is láthattuk, hogy nem ismer lehetetlent, aminek akkor egy olimpiai arany lett a jutalma.

Ha úszás és riói aranyesélyek, akkor elsőként Hosszú Katinkát kell megemlítünk, aki nagy favoritja a két vegyesnek, de a formáját látva akár pillangón és háton is bezsákolhat még érmet. Hosszú nyolc számban szerzett kvótát, de nehéz elképzelni, hogy 800 gyorson elindul, és az sem kizárt, hogy be fog áldozni még pár számot, ha lesznek átfedések a programban.

Hosszú Katinka több számban is nagy aranyesélyes Forrás: AFP

Cseh László valósággal újjászületett, mióta Plagányi Zsolttal dolgozik, Kazanyban a vébén mindhárom pillangószámban érmet nyert, az 50 nem szerepel az olimpia műsorán, de 100-on és 200-on merész álmaink lehetnek. Gyurta Dániel kikapott ugyan a vébén, és ezzel megszakadt hosszú győzelmi sorozata, de minden esélye megvan rá, hogy Rióban megmutassa a német Marco Kochnak, hogy ki az úr. És akkor még a 400 vegyesen vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid, a vébéről a mononukleózis miatt lemaradó Kenderesi Tamás vagy az 1500 gyorson vb-bronzérmes Kapás Boglárka is dobhat egy nagyot Brazíliában.

Tippünk: 3 arany, 2 ezüst, 2 bronz

A kajak-kenusokra mindig lehet számítani, ha olimpiai érmekről van szó, és mivel a versenyeiket rendre a játékok végén rendezik, így tesznek róla, hogy jusson sikerélmény az utolsó napokra. Egyelőre hat férfi kajakos, öt női kajakos és négy kenus kvótát szereztek a mieink, és ehhez még két férfi és egy női kajakos csapható hozzá a májusi pótkvalifikációs versenyen Duisburgban.

A kvóták majd a válogatók után lesznek nevesítve, de ha a milánói vébéből indulunk ki, akkor a férfiaknál a kajaknégyesnek és a 200 méteres párosnak lehet esélye, de ne írjuk le az olimpiákon arany- és bronzérmet is begyűjtő Vajda Attilát sem. A nőknél mindössze négy számot rendeznek, és nem is olyan vad elképzelés, hogy a négyből háromban magyar győztest avassanak. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros, valamint a négyes favoritnak számít, még úgy is, hogy a négyes Milánóban 2009 után először után kapott ki. Egyesben pedig akár Kárász Anna, akár Kozák száll vízre, nem irigyeljük az ellenfeleket. És van egy olyan megérzésünk, hogy tavasszal még Janics Natasáról és Kovács Katalinról is hallani fogunk!

Tippünk: 3 arany, 2 ezüst, 1 bronz

Cselgáncsban a januári állapot szerint nyolc versenyzőnk képviselhetné az országot Rióban. Kvótát érő helyen áll Ungvári Miklós (73 kg, 8. a világranglistán), Csoknyai László (81 kg, 10.), Tóth Krisztián (90 kg, 3.), Cirjenics Miklós (100 kg, 33. - kontinentális kvóta), Bor Barna (+100 kg, 7.), Csernoviczki Éva (48 kg, 12.), Karakas Hedvig (57 kg, 10.) és Joó Abigél (78 kg, 11.).

A 81 kilogrammos Krizsán Szabolcs 19-edikként szintén kvótás helyen található, ám egy országból egy dzsúdós indítható súlycsoportonként, és őt megelőzi Csoknyai László. A versenyzők a kvalifikációs sorozat május 30-i zárultáig még 20 viadalon gyűjthetnek pontokat.

Londonból Ungvári Miklós ezüstérmet, Csernoviczki Éva bronzot hozott haza, és ha a fent említett nyolcas utazik ki Rióba, akkor a nagy többségükről elmondható, hogy nem lenne hatalmas meglepetés, ha érmet szereznének.

Ungvári most eggyel fényesebb éremmel jönne haza Forrás: AFP/Franck Fife

Ungvári már minden nagy versenyen állt dobogón, Tóth Krisztián 20 évesen már vb-ezüstérmesnek mondhatta magát, Bor Barnának a vébéken és Eb-ken összesen négy ezüst jött össze eddig, Csernoviczki számára remek ajánlólevél a londoni bronz, Karakas négy éve ötödikként zárt, a szintén ötödik helyen végző Joó pedig közönségdíjas lett azzal, hogy porcleválással harcolta végig az utolsó három meccsét. Elég ütős kis csapat, nem igaz?

Tippünk: 1 ezüst, 1 bronz

Vívásban jobban állunk, mint négy éve, az angol fővárosban ugyanis mindössze négy magyar léphetett pástra, közülük kettőnek - a Londonban férfi kardban aranyérmes, tavaly Eb-győztes Szilágyi Áronnak -, valamint az elmúlt évben Eb-bronzérmes párbajtőröző Szász Emesének a brazíliai indulása gyakorlatilag biztos. A 2015 második legjobb sportolójának választott, tavaly vb-aranyat kivívó Imre Gézának, valamint az Eb-bronzérmes Mohamed Aidának is jók az esélyei, előbbi abban is reménykedhet, hogy a csapat kijut az olimpiára, mert akkor automatikusan három versenyzőnk indulhat, ellenkező esetben viszont Boczkó Gáborral kell harcolniuk az egy kiadó helyért.

A rotációs rendszer miatt férfi kardban és női tőrben nem lesz csapatverseny, női párbajtőrben ellenben lesz, de nélkülünk rendezik. Ugyanez a helyzet női kardban is, igaz, ebben a vívásnemben a vb-bronzérmes Márton Anna már-már kvótásnak mondhatja magát.

Férfi kardban és női tőrben két-két vívó indulhat nemzetenként, előbbiben Szilágyi mellett Decsi Tamás áll jól, tőrben Mohamed mellett Knapek Edina és Hopka-Varga Gabriella küzd a részvételért.

Tippünk: 2 bronz

Az öttusázók közül Kasza Róbert az Eb-5., Kovács Sarolta pedig a vébén elért 6. helyével lett kvótás, rajtuk kívül még egy-egy magyar lőhet, vívhat, úszhat, lovagolhat, futhat egy napon belül. A kvóták azonban nem névre szólóak, vagyis ha nemenként kettőnél több kvótaszerzőnk lesz, akkor a vezetőség vagy a MOB dönt arról, kik utazhatnak. A további lehetőségekért elsősorban Marosi Ádám és Demeter Bence, illetve Földházi Zsófia van versenyben.

Tippünk: 1 pontszerző hely.

Sportlövészetben négy éve hárman mutathatták meg, mit tudnak, most viszont már öten rendelkeznek részvételi joggal: Sidi Péter (puska, légpuska), Péni István (puska, légpuska), Szabián Norbert (puska, kisöbű szabadpuska fekvő), Csonka Zsófia (pisztoly, sportpisztoly) és Tobai-Sike Renáta (pisztoly, sportpisztoly).

Sidi Péter célba veszi az érmet Forrás: Origo/Tuba Zoltán

A létszám az utolsó kvótaszerző versenyen, a februári, győri légfegyveres Európa-bajnokságon még nőhet. Ugyanakkor a korábbi olimpiákhoz képest negatívum, hogy a koronglövő szakágban - melyben az eddigi utolsó magyar sportlövő olimpiai aranyérem is született Igaly Diána (skeet, 2004) révén - nem lesz magyar Rióban. Hogy milyenek az esélyeink? Péni nagy ígéretnek tűnik, és egyszer most már igazán ki kell jönnie a lépésnek Sidi Péternek is.

Tippünk: 1 aranyérem.

Ahol még nem merünk tippelni

Négy évvel ezelőtt az ország 99 százaléka rátette volna a félretett pénzét, hogy a tornász Berki Krisztián lesz az egyik aranyérmesünk, és tornászunk teljesítette is, amit a közönség várt tőle, feltette a koronát addig pályafutására. A lólengés klasszisa többször is sérüléssel bajlódott, vállműtéten is átesett, és az olimpiára kvalifikáló vébén érmet kellett volna szállítania, de nem sikerült a nyolc közé jutnia, amivel eldőlt, hogy Rióban nem tudja megvédeni a címét. Az olimpiai kvóták sorsa az áprilisi riói tesztversenyen dől el, ahova a magyarok két-két férfi és női tornászt delegálhatnak, de csak egy-egy sportoló biztosíthatja be a részvételét.

Ökölvívásban izgalmas tavasz vár a magyarokra, akiknek még nincs kvótájuk. Áprilisban Isztambulban rendezik az európai selejtezőtornát, ahonnan súlycsoportonként az első három válthatja meg a jegyét Rióba, júniusban pedig Bakuban már az összes földrészről húznak bokszkesztyűt azok a harcosok, akik addig nem szereztek kvótát.

Bacskai Balázs 2010-ben Eb-győztes volt, de kvótája még neki sincs Forrás: MTI/Oláh Tibor

Azon a versenyen a legkisebbeknél (49 kg) kettőt, míg nehézsúlyban (91 kg) és szupernehézsúlyban (+91 kg) egy-egy kvótát adnak ki, a többi hét kategóriában ugyanakkor öt-öt indulási jog talál gazdára.

Birkózásban egyelőre nem állunk valami veretesen, mivel csak Lőrincz Viktor rendelkezik kvótával. Pedig a londoni olimpiáról három érmet is hazavittek a birkózóink, Lőrincz Tamás ezüst-, Módos Péter és Hatos Gábor bronzérmes lett, igaz, most is korai még temetni a reményeinket, mert még három lehetőségük van a legjobb férfi és női birkózóinknak arra, hogy csatlakozzanak a fiatalabbik Lőrincz fivérhez. Sastin Marianna például simán gyarapítja eddigi, igazán gazdag éremgyűjteményét egy olimpián szerzett medállal, de Bácsi Péter vagy Veréb István is dobogós lehet.

A csalódást keltő tavalyi vb-szereplés ellenére a szövetségnél továbbra is az eredetileg kitűzött célok megvalósítását remélik. Minimálisan a kötöttfogásúaknál három-négy, a szabadfogásúaknál egy-két, és a nőknél is egy-két kvóta az elvárás.

A többi sportágban többnyire a pontszerzés is váratlan bravúr lenne. Viszont szinte minden olimpián szokott jönni egy-egy olyan meglepetésarany, amire előzetesen nem feltétlenül számítottunk. Mi mindenesetre úgy gondoljuk, hogy az esélyek alapján 7 aranyat nyerhetünk Rióban.

Magyar kvótások, illetve olimpiai szintesek (63 fő):

ATLÉTIKA (17)
Baji Balázs (110 m gát)
Csere Gáspár (maratoni futás)
Gyurkó Fanni (maratoni futás)
Hellebrandt Máté (20 km-es gyaloglás)
Józsa Gábor (maratoni futás)
Kővágó Zoltán (diszkoszvetés)
Krizsán Xénia (hétpróba)
Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás)
Márton Anita (súlylökés)
Papp Krisztina (maratoni futás)
Pars Krisztián (kalapácsvetés)
Rácz Sándor (50 km-es gyaloglás)
Srp Miklós (50 km-es gyaloglás)
Staicu Simona (maratoni futás)
Szabó Barbara (magasugrás)
Szabó Tünde (maratoni futás)
Zsivóczky-Farkas Györgyi (hétpróba)
BIRKÓZÁS (1)
Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg)
KAJAK-KENU (15)
15 kvótás (6 férfi kajakos, 5 női kajakos, 4 férfi kenus)
ÖTTUSA (2)
Kasza Róbert
Kovács Sarolta
SPORTLÖVÉSZET (5)
Csonka Zsófia (pisztoly)
Péni István (puska)
Sidi Péter (puska)
Szabián Norbert (puska)
Tobai-Sike Renáta (pisztoly)
ÚSZÁS (20)
Risztov Éva (nyíltvízi 10 km)
A szint (olimpiai kvalifikációs idő):
Balog Gábor (100 m hát), Bernek Péter (200 m gyors, 400 m gyors), Biczó Bence (200 m pillangó), Cseh László (100 m pillangó, 200 m pillangó), Grátz Benjamin (400 m vegyes), György Réka (400 m vegyes), Gyurta Dániel (100 m mell, 200 m mell), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó), Kapás Boglárka (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m gyors), Kis Gergő (400 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Takács Krisztián (50 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Verrasztó Evelyn (200 m vegyes, 400 m vegyes)
VITORLÁZÁS (3)
Berecz Zsombor (Finndingi)
Tomai Balázs (Laser Standard)
Gádorfalvi Áron (szörf)

VÍZILABDA (13)

női válogatott

A Magyar Olimpiai Bizottság 140-150 fős magyar sportolói csapattal számol Rióra.