Vágólapra másolva!
A Denver Broncos és a Carolina Panthers játssza az NFL nagydöntőjét, az 50. Super Bowlt.

Az NFL elmúlt másfél évtizedének két legendás irányítója, Peyton Manning és Tom Brady lehet, hogy utoljára feszültek egymásnak a Denver-New England főcsoportdöntőben. Kettőjük párharcában 11-5-re Brady vezetett, de Manning kezdett jobban, aki Danielsnek osztott ki egy touchdown-passzt rögtön az első negyedben.

Aztán egy elvesztett labdát megkaparintott a New England, és ki is használta, hogy a Denver célterületéhez közel került, Jackson futott be a labdával, a liga legbiztosabb lábú rúgója, Gostkowski azonban elrontotta az extra pontot, és ez később nagyon fontos momentumnak bizonyult. Gostkowski 523 extra pontot rúgott be egymás után, és csapata szempontjából nagyon rossz pillanatban hibázott.

Brady életét megkeserítették a Denver védői

A második negyedben Brady eladta a labdát, amit gyorsan megbüntetett a Denver, amikor ismét touchdownt érően dolgozott össze a Manning, Daniels páros, és bár Gostkowski 46 yardról bevágott egy mezőnygólt, a Denver rúgója, McManus 52 yardról 17-9-re alakította a félidei állást.

A Broncos védelme folyamatosan nyomás alatt tartotta Bradyt, akit vagy földre vittek, vagy szorongatott helyzetből tudott csak passzolni, így a hazaiaknak az is belefért, hogy közben Manning sem idézte régi formáját.

Most Brady (balra) gratulált Manningnek Forrás: AFP

Egy mezőnygól többet ért volna

A Denver 20-12-es vezetésével kezdődött a meccs hajrája, és ha a New England-szurkolók a vereség okait boncolgatják, biztosan előkerül majd Bill Belichick edző felelőssége is, aki két támadásnál is bevállalta, hogy a csapat negyedik kísérletre mezőnygól helyett megpróbálja a szükséges yardokat megtenni.

Egyik sem jött össze, és bár a végén Brady összehozott egy TD-t Gronkowskival, az extra pont nem volt elég, itt került be a képbe a meccs elején elrontott Gostkowski-rúgás, hiszen így kétpontos kísérletet kellett megpróbálnia a Patriotsnak. A Denver védelme ezt megoldotta, így az AFC-ből az első kiemelt került a Super Bowlra.

A Carolina szétszedte az Arizonát

Ahogyan az NFC-ből is, a Carolina ugyanis átgázolt az Arizonán. Az első negyedben két TD-t is szerzett a Carolina, főleg Ginné volt bravúros, aki összevissza kanyargott az Arizona-védők között. A 17-0-s előny el is döntötte a meccset, ahol hatalmas volt a különbség a két irányító között, amíg a Carolinában Cam Newton két TD-passzt osztott ki, és kettőt maga ért el, addig az Arizonában Carson Palmer négyszer dobta a saját társa helyett az ellenfélhez a labdát.

eredmények, főcsoportdöntők, Amerikai főcsoport (AFC):
Denver Broncos - New England Patriots 20-18

Nemzeti főcsoport (NFC):
Carolina Panthers - Arizona Cardinals 49-15

Super Bowl (Santa Clara, Kalifornia):
Denver - Carolina, február 8., 0.30 óra