Társoldalunk:

Súlyos árat fizet a botrányokért az atlétika

2016.01.25. 09:22

A BBC értesülései szerint az Adidas sportszergyártó megszünteti együttműködését a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel.

A BBC hétfőn arról számolt be, hogy a cég értesítette az IAAF-et: ki akar szállni az egyébként még négy évre szóló szponzori szerződésből.
A brit közszolgálati médium azt írta: az Adidas ezzel a lépéssel reagál a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget alapjaiban megrázó dopping- és korrupciós botrányra.

Forrás: AFP/Franck Fife

A herzogenaurachi központú vállalat az IAAF egyik legfontosabb támogatója. A BBC szerint egyelőre egyik fél sem kommentálta az értesülést.

A közelmúltban vált ismertté, hogy az IAAF-et korábban irányító Lamine Diack anyagi ellenszolgáltatás fejében doppingeseteket tussolt el és sportolókat zsarolt. A francia ügyészség pénzmosás és vesztegetés gyanújával vádat is emelt ellene.

A másik botrány Oroszországhoz kötődik: a német ARD televízió dokumentumfilmje feltárta, majd a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) független bizottsága megerősítette, hogy szisztematikus doppingolás zajlott az ország atlétái körében. Emiatt az orosz atléták jelenleg nem versenyezhetnek, veszélyben a riói olimpiai indulásuk is.