Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség megerősítette, hogy a 19 éves Femke van den Driessche motorral próbált csalni a Zolderben rendezett világbajnokság női U23-as cyclo-cross-versenyén. A belga sportoló tagadta a vádakat, szerinte a megvizsgált kerékpár nem is az övé.

A belgiumi Zolderben rendezett cyclo-cross-világbajnokság első napján a női U23-as verseny végét követően a szúrópróbaszerű ellenőrzés során egy rásegítő motort találtak a belga Femke Van den Driessche kerékpárjában. Driessche előzetesen favoritnak számított, ám végül nem fejezte be a versenyt.

„A belga rajongók hitetlenkedve állnak a történtek előtt. Jos Smets a Belga Kerékpáros Szövetség igazgatója el is sírta magát az eset kiderülése után. Amikor a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség ellenőre, Freddy Van Steen el akarta távolítani a középcsapágyat, nem sikerült neki, annyira ragadt, mégpedig azért, mert egy kis motor volt mögötte. Vélhetően a versenyző azért adta fel idő előtt a küzdelmeket, mert egy gödörnél elrepedt a középcsapágya, így féltek a lebukástól” – idézte az egyik belga lapot a Velo.hu szakportál.

Femke Van den Driessche Forrás: Telenet.be

A tavalyi U23-as Európa-bajnok tagadja a vádakat, azt mondta, őt is meglepte az egész, de ártatlannak tartja magát.

"Én nem tudtam az egészről semmit. Nem tudom, az a kerékpár hogyan került oda, hiszen nem is az enyém. Talán egyik barátomé, aki tavaly megvette az egyiket tőlem, és összekeverték vele. Az biztos, hogy amit én használtam a verseny során, abban semmi sem volt. Keményen edzem azért, hogy sikeres legyek, cseppet sem vicces, hogy ilyen súlyos vádakkal illetnek” – nyilatkozta Femke Van den Driessche a Cyclingnewsnak.

Nem tudta befejezni a versenyt Forrás: AFP

A belga sajtó szerint a vizsgálat során a nyeregcső alatt elektromos kábeleket is találtak, de a sportoló hajlandó minden egyes kerékpárját rendelkezésre bocsátani.

„Nem fognak találni semmit, ebben száz százalékig biztos vagyok. Remélem, kiderül az igazság” – mondta. Amennyiben bűnösnek találják, minimum hat hónapos eltiltást és 20 ezer svájci frankos büntetést kap.