Vágólapra másolva!
Az NFL elmúlt másfél évtizedének talán legnagyobb alakja, Peyton Manning valószínűleg pályafutása utolsó meccsére készül: a tét, hogy meglesz-e a második Super Bowl-győzelme. Vele szemben az új generáció egyik zászlóvivője, akit legalább annyian utálnak pökhendi stílusa miatt, mint amennyien szeretnek. Hétfőn hajnalban jön az év show-ja: Carolina-Denver az 50. Super Bowlon – bemutatjuk a két főszereplőt.

Mintha egy zenei vetélkedőn 50 Cent párbajozna Stinggel: ezzel a hasonlattal tudjuk érzékeltetni, mennyire elüt egymástól az 50. Super Bowl két irányítójának stílusa.

Az egyik oldalon a 26 éves Cam Newton, akit sokan köpködnek a touchdownok után előadott látványos önünneplése miatt. A másik oldalon a 39 éves Peyton Manning, minden idők legidősebb irányítója a Super Bowlon, akitől a lehető legtávolabb áll a ripacskodás – sokkal inkább egy mindent előre megtervező mérnökre hasonlít.

A főszereplők Forrás: AFP


Az egyik egy csodagyerek, elég megosztó jelenség. A másik már legenda, a liga utóbbi másfél évtizedének egyik szimbóluma, sakkozókat idéző aggyal és lézerpontosságú kézzel.

Coldplay, Beyoncé és Bruno Mars a félidőben

Mióta itthon is rendszeresen lehet követni az NFL eseményeit, pontosan érzékelhetjük, milyen hatalmas felhajtás övezi Amerikában a Super Bowlt. Megáll az élet, minden évben nézettségi rekordok dőlnek meg, miközben a legnagyobb cégek egymást tapossák, hogy reklámidőhöz jussanak az esemény alatt. Pedig egy félperces spot 5 millió dollárba kerül,

ez átszámítva 1,4 milliárd forint.

A nézők a hatalmas ütközések és a látványos passzok mellé megkapják a szórakoztatást is, a himnuszt az extravagáns meglepetésekre mindig kapható Lady Gaga énekli majd, a félidei show-ban pedig a Coldplay mellett Beyoncé és Bruno Mars igyekszik az összes érzékszervet kiszolgálni.

Tavaly drágább volt a jegy a feketepiacon

- Az Amerikai Szerencsejáték Szövetség felmérése szerint az idei Super Bowllal kapcsolatban körülbelül 4,2 milliárd dollárt kockáztatnak majd a szurkolók, igaz, jelentős részét illegális játékokban.

- A feketepiacon átlagosan 6007 dollárba (1,7 millió forint) kerül egy jegy. Ez messze elmarad a tavalyi árszinttől, a New England Patriots és a Seattle Seahawks összecsapására átlagosan 9722 dollárért (2,8 millió forint) lehetett bejutni. Most a legolcsóbb jegy a kakasülőre 3858 dollárba (1,1 millió forint) kerül, míg a legjobb helyre, a felezővonalhoz 30 385 dolláros (8,7 millió forint) áron lehet venni.

- A légitársaságok viszonylag elfogadható áron kínálták jegyeiket, Denverből 300 (86 100 forint) és 522 (149 800 forint), míg Charlotte-ból 412 (118 250 forint) és 848 dollár (243 400 forint) közötti összegért szállítják el a drukkereket a Santa Clara-i stadionhoz legközelebb eső San Jose Nemzetközi Repülőtérre.

- A szállásoknál nehezebb dolguk van a szurkolóknak, már napokkal a meccs előtt szinte minden hotel megtelt, és még ha találni is szabad szobát, annak borsos ára van. A Szilícium-völgyben egy négycsillagos szállodában 999 dollár (286 700 forint) az alapár egy éjszakára, míg egy kategóriával lejjebb 330 (94 700 forint) és 1200 dollár (344 400 forint) között lehet helyhez jutni. A legolcsóbb szállodák a Super Bowl-hétvégén 216 (62 000 forint) dollárért kínálnak szobát egyetlen éjszakára.


De a legnagyobb szerep mégiscsak a sporté lesz, a liga vezetői nem is álmodhattak volna jobb párosításról: a nagydöntőt a két főcsoport győztese vívja. A Newton vezérletével ellenállhatatlan támadójátékot produkáló Carolina kerül szembe a liga egyik legjobb védelmével bíró Denverrel azon a meccsen, amely lezárhatja Manning pályafutását.

Négy nyakműtét után is volt visszaút

Tulajdonképpen az is csoda, hogy Manning még olyan állapotban van, hogy rá vadászó védők között dobálhatja a tojáslabdát: négy nyakműtéten van túl. Pedig 15 és 35 éves kora között úgy tűnt, sebezhetetlen, egyetlen meccset sem hagyott ki sérülés miatt. De a profi sportnál kevés egészségtelenebb dolog van, az ő esetében a dobások meg az ütközések a nyakát, a karját és a gerincét tették tönkre.

Peyton Manning és Denver Broncos – sokat köszönhetnek egymásnak Forrás: AFP


Miután a műtétek miatt az egész idényt kihagyta, Manninget 2012 márciusában kirúgta az Indianapolis Colts, amellyel 14 év alatt kétszer játszott Super Bowlt, ezek közül egyet meg is nyert, és négyszer lett az egész liga legjobb játékosa (MVP). A Coltsnál úgy döntöttek, új csapatot építenek, és nem fizetnek ki 28 millió dollárt – ennyi járt volna neki, ha még márciusban is a keret tagja.

És feltámadt

Ekkor jött a Denver, ötéves szerződést ajánlott, és a kedvéért még a korábban már visszavonultatott 18-as mezt is reaktiválta, Manninghez ugyanis hozzánőtt ez a mezszám. A károgók ekkor írták le először Manninget, de a második idényében megmutatta, hogy kár volt, újra a liga legjobbja lett, és eljutott a Denverrel a Super Bowlig – igaz, ott csúnya zakóba futott bele a csapat a Seattle ellen.

Most pedig itt a negyedik Super Bowlja,

egy olyan szezon végén, amelynek során ismét arról beszéltek, hogy ideje már visszavonulnia. Szó mi szó, majdnem kétszer annyi labdát dobott az ellenfelek kezébe, mint ahány passzából TD lett (17-9), közben összeszedett egy talpsérülést. A helyére beugró Brock Osweiler megbízhatóan teljesített, így az alapszakasz utolsó hetében olyan történt Manninggel, ami elsőéves egyetemista kora óta egyszer sem: egészségesen csak csere volt.

Már nem neki kell megnyernie a meccset

A rájátszásban aztán ismét hozzá került a karmesteri pálca, igaz, a Pittsburgh és a New England ellen is a védelem játszotta a főszerepet. Erről főleg a Patriots irányítója, a Manninggel folyton összehasonlítgatott Tom Brady tudna mesélni, akit összevissza vert a Broncos elhárítása. Manning régen maga nyerte meg ezeket a meccseket, most biztonsági játékra ment. Az amerikai sajtó a game manager kifejezést használta erre, ami az jelenti, hogy jórészt rövid passzokkal operál, arra koncentrálva, hogy ne adja el a labdát, és a többit majd a védelem elintézi. Bejött.

Ez lesz a második egymás elleni meccsük

- Manning és Newton eddig egyetlen alkalommal találkozott egymással, 2012. november 11-én a Denver Broncos 36-14-re nyert a Carolina Panthers otthonában.

- Soha nem volt még a Super Bowlok történetében a két irányító között ekkora korkülönbség (13 év, 48 nap).

- A Pantherst irányító Ron Rivera lehet a negyedik, aki játékosként és vezetőedzőként is Super Bowlt nyer, ez korábban Tom Floresnek, Tony Dungynak és Mike Ditkának sikerült. Utóbbi éppen azt a Chicago Bearst irányította, amelynek védelmében Rivera játszott.

- Az NFL történetében a Denvert irányító Gary Kubiak az első, aki játékosként és vezetőedzőként is ugyanazzal a csapattal érdekelt a Super Bowlon. Játékosként mind a három döntőjét elvesztette.

- Korábban három irányító vezette csapatát Super Bowlba úgy, hogy legalább 50 TD-t szerzett a szezonban, ugyanakkor Peyton Manning (2014), Tom Brady (2008) és Dan Marino (1985) sem tudta megnyerni a nagydöntőt. Cam Newton a negyedik ilyen irányító lesz, kereken 50 TD-vel (38 passzolt, 12 futott) várja az összecsapást.

- Thomas Davis, a Carolina Panthers védője eltörte a kezét az Arizona Cardinals elleni főcsoportdöntőben, de továbbra is állítja, ott lesz a pályán a Super Bowlon.

- A győztes csapat tagjai 97 ezer, a veszteséi 49 ezer dollár bónuszt kapnak.

- A népszerű videojáték, a Madden NFL virtuálisan már lejátszotta az 50. Super Bowlt, ez alapján 24-20-ra a Carolina győz. A Carolina 17-0-ra nyeri az első félidőt, a Denver azonban a fordulás után 20 pontot csinál, hogy a végén Cam Newton egy futott TD-vel eldöntse a Vince Lombardi-trófea sorsát. A Madden 2004 óta szimulálja a Super Bowlokat, 12-ből 9-szer eltalálta a végső győztest.

Ezzel szemben a Manninghez hasonlóan a ligába a játékosbörze (draft) első választottjaként bekerülő Newton – először csap össze a Super Bowlon két ilyen irányító –, nemcsak bátran dobálja a labdát, hanem úgy rohangál vele, mintha nem is irányító játékos lenne, hanem más poszton is megállná a helyét.

Ron Rivera, a Carolina edzője (balra) Cam Newtonnal Forrás: AFP


Newton egyetemi bajnoki címmel, valamint a legjobb játékosnak járó Heisman-díjjal a zsebében érkezett az NFL-be 2011-ben, és az antréja elég nagyot szólt: első meccsén 422 passzolt yarddal zárt. Újonc sem előtte, sem azóta nem tudott ilyet (egyébként az előző csúcs épp Manningé volt). Első évében 4000 passzolt és 700 futott yardig jutott, mindkettő rekord, továbbá 14-szer vitte be a labdát a célterületre, amivel 35 éves csúcsot döntött meg. Más nem is kaphatta az év újonca-díjat, még úgy sem, hogy a Carolina negatív mérleggel zárt (6 győzelem, 10 vereség).

De miért ünnepel ilyen idegesítően?

Newton az általa produkált számok ellenére a kezdetektől komoly ellenszélben játszott. Folyton megkapta, hogy önző, az egója túlnőtt rajta, azt nézi, merre vannak a kamerák, és minden megmozdulása mesterkélt. Sokakat irritált, ahogy táncol egy TD után, azzal támadták, hogy nem tiszteli az ellenfelet.

Pedig a profi sportban nem ritka jelenség, hogy valaki megpróbálja lelkileg összetörni a riválist. Még a nagy Michael Jordannel is előfordult, az NBA történetének legkisebb játékosát, a 160 centis Mugsy Boguest, például, egy kiélezett meccshelyzetben azzal alázta le, hogy "dobjál, te kibaszott törpe".

"Ez az, amit szeretünk benne.

És szerintem ezt az emberek is tisztelik benne" – mondta Newtonról a Carolina irányítókkal foglalkozó edzője, Ken Dorsey.

Tényleg ő az irányító? Egy fekete?

Előkerült a bőrszín kérdése is, Newton ugyanis olyan poszton gyűjti a rajongókat/ellendrukkereket, ahol leginkább a fehérek szoktak parádézni. A mostani lesz az 50. Super Bowl, és Newton mindössze a hatodik színes bőrű irányító a nagydöntőben. Igaz, a tendencia javulást mutat, mert zsinórban negyedszer lesz fekete quarterback a legfontosabb meccsen.

Én vagyok Superman! Forrás: AFP

"Afroamerikai irányító vagyok, aki azért ijesztő az emberek számára, mert nem láttak korábban olyat, akihez hasonlítani tudnának. Számomra nem létezik olyan sztereotípia, hogy fekete irányító, ez csak önöknek fontos. Nem is akarok ezzel a témával foglalkozni,

– zárta le a témát a Super Bowlt megelőző számos sajtótájékoztató egyikén Newton.

Most kiderül, tényleg felnőtt-e

Idén az előzetes esélyeknek megfelelően ő lett a liga legértékesebb játékosa, és a Super Bowlon igazolhatja, hogy jó a meglátása a korábbi Seattle-védőnek, a jelenleg az NFL Network szakértőjeként dolgozó Michael Robinsonnak, aki úgy véli, Newton a futball szempontjából felnőtt lett,

benőtt a feje lágya.

A Carolina 15-1-es mérleggel pusztított végig a mezőnyön az alapszakasz során (a Denveré 12-4 volt), és a rájátszásban is meggyőzően tüntette el az útból az egymás után két nagydöntőt játszó Seattle-t és az Arizonát. Az egyik oldalon egy zabolázhatatlan fiatal szupersztár, a másik oldalon egy utolsó nagy dobására készülő példakép: a sztori hollywoodi forgatókönyvért kiált. Hétfőn éjjel magyar idő szerint 00.30-tól kiderül, melyikből lesz happy end.

A meccset vasárnapról hétfőre virradóra, hajnali fél 1-től élőben közvetítjük az Origón.