Társoldalunk:

Az olimpia kvóta sem elég az Eb-csapatba kerüléshez

2016.02.09. 21:08

Az Európa-bajnoki bronzérmes Tobai-Sike Renáta meglepetésre kimaradt a február 23. és 27. között Győrben sorra kerülő 10 méteres - régi nevén légfegyveres - Eb-re nevezett magyar csapatból.
Az első magyar olimpiai kvótás sportoló nem szerepel azon a listán, amelyet a Magyar Sportlövő Szövetség elnöksége hagyott jóvá kedden. Az Eb lesz az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny a sportlövőknek.

A hétvégén a százhalombattai országos bajnokságot megnyerő Péni István - aki ugyancsak biztos riói induló - az eredeti terveknek megfelelően a juniorok között versenyez majd a kontinensviadalon.

Győrik Csaba szövetségi kapitány szerint nehéz döntést kellett meghozniuk, és a válogatókon mutatott gyengébb szereplése miatt ezúttal Tobai-Sike Renáta - aki egyébként a tanítványa - nem került a csapatba. Hozzátette, a döntésben az is szerepet játszott, hogy a BHSE pisztolyosa már rendelkezik olimpiai kvótával, Nemes Adrienn pedig még nem.

Tobai-Sike RenátaForrás: Facebook/Tobai-Sike Renáta official

"Csonka Zsófia helye nem volt kérdéses, mint ahogy a még junior korú Egri Viktóriáé sem a felnőtt csapatban. Utóbbi az egész magyar mezőnyből a legtöbbször tudott 380 körnél jobb alapversenyt produkálni az elmúlt egy évben” - mondta Győrik Csaba

A kapitány Péni Istvánnal kapcsolatban azt emelte ki, hogy azért is a juniorok között kell szerepelnie, mert ott sokkal nagyobb rajta a nyomás, amelyet majd az olimpián is el kell viselnie. 

A londoni játékokon három magyar sportlövő szerepelt, Rióban viszont már öt versenyző - Péni István (puska), Sidi Péter (puska), Szabián Norbert (puska), Csonka Zsófia (pisztoly) és Tobai-Sike Renáta (pisztoly) indulása biztos. A februári Eb-n összesen 12 kvótát osztanak ki.

A magyar Eb-csapat, puska:
nők: Gáspár Lalita, Miskolczi Julianna, Zwickl-Veres Kata 
junior lányok: Horváth Lea, Hurai Viktória, Dénes Eszter
férfiak: Sidi Péter, Somogyi Péter, Boda Bence
junior fiúk: Péni István, Vas Péter, Pekler Zalán
vegyes páros: Gáspár Lalita, Sidi Péter
junior vegyes páros: Hurai Viktória, Péni István

pisztoly:
nők: Egri Viktória, Csonka Zsófia, Nemes Adrienn
junior lányok: Major Veronika, Kókai Réka, Mihalkó Nikoletta
férfiak: Tátrai Miklós, Nagy László, Antal Balázs
junior fiúk: Agárdy Vilmos, Borbély Levente, Hegedűs András
vegyes páros: Egri Viktória, Tátrai Miklós
junior vegyes páros: Major Veronika, Agárdy Vilmos

futócél:
nők: Máthé Edit, Körtvélyessy Gabriella, Ángyán Nikoletta
junior lányok: Major Veronika, Békevári Lilla, Csányi Borbála
férfiak: Sike József, Boros László, Tasi Tamás
junior fiúk: Sándor István, Mácsek Áron, Nagy Richárd