Meghalt az orosz doppingellenes ügynökség volt főnöke

2016.02.15. 09:54

Lemondása után két hónappal szívinfarktusban meghalt Nyikita Kamajev, az orosz doppingellenes ügynökség korábbi főnöke. A hírt az ügynökség korábbi főigazgatója, Ramil Habrijev hozta nyilvánosságra.

„Korábban egyszer már panaszkodott a szívére, de azt megelőzősen soha. Legalábbis nekem, talán a felesége tudott ilyen problémáról" – nyilatkozta Habrijev, aki december közepén mondott le posztjáról Kamajevvel együtt.

Az ARD december 3-án mutatta be az Eltitkolt dopping - így készülnek az orosz győztesek című dokumentumfilmet. A részben titokban rögzített kép- és hangfelvételek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Nyikita Kamajev

Forrás: AFP/Vasily Maximov

A botrány kirobbanása után a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség háromtagú vizsgálóbizottságot alakított, amely az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. 

Az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, így a versenyzők nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. 

A nemzetközi szövetség egy hónapja, január elején örökös eltiltással sújtotta Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség tavaly februárban lemondott elnökét, és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra