Gyanússá vált a doppingellenes ügynökség volt főnökének halála

Nyikita Kamajev, atlétika
A file picture taken on October 21, 2013 shows Russia's anti-doping agency RUSADA's executive director Nikita Kamayev speaking during an interview with AFP in Moscow. The former head of Russia's anti-doping agency RUSADA, Nikita Kamayev, who resigned last year over scandalous allegations of state-sanctioned doping, has died aged 50, TASS state news agency reported. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
Vágólapra másolva!
Érdekes részlettel állt elő a Sunday Times, a brit lap szerint az orosz doppingellenes ügynökség korábbi főnöke, Nyikita Kamajev könyvet akart írni az oroszországi doppingolásról. Ezek után gyanús, hogy az egykori sportvezető egy hete - állítólag infarktusban - meghalt.

Egy hete - lemondása után két hónappal - szívinfarktusban meghalt Nyikita Kamajev, az orosz doppingellenes ügynökség korábbi főnöke, legalábbis ez a hivatalos verzió.

A brit Sunday Times szerint ugyanakkor Kamajev tíz héttel korábban megkereste lapot, és elmondta, könyvet készül írni arról, hogyan szőtte át az orosz doppinggépezet az ország versenysportját.

„Szeretnék írni egy könyvet az orosz doppingolás igaz történetéről. 1987-től kedve, amikor fiatal tudósként a szovjet Sportegészségügyi Intézet egy titkos laboratóriumban elkezdtem a munkámat. Olyan információkkal és tényekkel rendelkezem, amelyeket még sohasem publikáltak” - írta állítólag mailben David Walsh sportújságírónak. Ezek után a váratlan haláleset már több mint gyanús.

Gyanússá vált Kamajev halála Forrás: AFP/Vasily Maximov

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség november november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, így a versenyzők nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

Kamajev december közepén mondott le, majd a nemzetközi szövetség január elején örökös eltiltással sújtotta Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség tavaly februárban lemondott elnökét, és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát.