Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség áprilisig adott haladékot Kenyának arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően alakítsa át, különben a "nem megfelelő" besorolás alá kerül, ami az ország sportolóinak olimpiai szereplését is veszélyeztetheti.

A kenyai helyzetről a WADA hétfőn este adott ki közleményt, melyből kiderült, hogy az afrikai ország egy határidőt már nem teljesített:

az ügynökség ugyanis februárig adott haladékot a megfelelő a doppingellenes stratégia jogi szabályozásának bevezetésére,

illetve az új Kenyai Doppingellenes Ügynökség működési feltételeinek biztosítására. A WADA szerint a kenyaiak által újonnan elkészített szabálytervezet - a korábbihoz hasonlóan - nem áll összhangban a nemzetközi normákkal.

A WADA most úgy döntött, hogy egy független bizottság április 5-én méri majd fel a kenyai helyzetet, ezt követően jelentést készít a WADA vezetőségének, mely az alapján dönt majd az ország besorolásáról május 12-i ülésén.

Szigorúbban kell ellenőrizni Kenyában Forrás: AFP

Amennyiben Kenyát a "nem megfelelő" rendszerű országok közé teszi a WADA, az komolyan fenyegetheti az ország sportolóinak, elsősorban atlétáinak riói szereplését. Sebaistian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) vezetője ugyanis már korábban jelezte, hogy a WADA esetleges elmarasztaló döntése után az IAAF minden bizonnyal mérlegelné a kenyai szövetség felfüggesztését.

Az orosz minta alapján

Az IAAF tavaly novemberben a bizonyítottan rendszerszerű, államilag irányított doppingolás miatt felfüggesztette Oroszország szövetségét, így jelenleg az orosz atléták semmilyen nemzetközi versenyen nem állhatnak rajthoz.

Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul a 2012-es londoni játékok óta 40 kenyai atléta akadt fent különböző vizsgálatokon. Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen elkenik a pozitív eseteket, vagy segítenek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket.