Vágólapra másolva!
Eduardo Paes riói polgármester bírálta az Ausztrál Olimpiai Bizottságot, amiért megtiltotta sportolóinak, hogy a nyári olimpia alatt felkeressék a riói favelákat.

Paes a lépést agresszívnek minősítette, és úgy fogalmazott, "sok a tudatlanság Rióról és Brazíliáról", és "túl vannak dramatizálva a dolgok".

Kitty Chiller, az ausztrálok olimpiai csapatvezetője a múlt hétvégén jelentette be, hogy versenyzőik számára biztonsági okokból nem engedélyezik a nyomornegyedek meglátogatását.

A biztonság az elsődleges

Mike Tancred, az AOC szóvivője hozzátette: saját biztonsági szolgálatuk arra figyelmeztette őket, hogy nem fogják tudni ellenőrizni, ki merre jár a favelákban. Mint mondta, az ausztrál sportolók minden bizonnyal találkoznak majd a helyi lakosokkal, például a Copacabanán. "A favelák viszont olyan területek, amelyeket nem tudunk kontrollálni, márpedig sportolóink biztonsága elsődleges" - fogalmazott.

Két éve is volt már egy szópárbaj

A nyomornegyedekben gyakoriak a bűncselekmények és mindennapos az erőszak. Az ausztrál csapatot mintegy 450 versenyző alkotja majd. Nem a mostani volt az első a riói olimpiával összefüggésben, hogy a brazilok és az ausztrálok között nézeteltérés alakult ki.

Két éve John Coates, az AOC elnöke - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs bizottságának tagja - kijelentette: minden idők legrosszabb előkészületét produkálják a vendéglátók.