Társoldalunk:

Péni ezzel Rióban is megelégedne

2016.02.24. 22:05

Az olimpiai kvótás Péni István ezüstérmet nyert a junior férfi légpuskások versenyében a győri 10 méteres sportlövő Európa-bajnokság első versenynapján. A junior férfi légpuska csapat azonban nem talált legyőzőre.

A Péni István, Vas Péter, Pekler Zalán összeállítású hármas nagy csatában, 1861,5 körrel győzött, a második helyen a németek (1855,9 kör), a harmadikon pedig az ukránok (1855,3) végeztek. Az olimpiai kvótás, 19 éves Péni 628,4 körrel, nagy fölénnyel végzett az 52 fős mezőnyben az alapverseny élén.

A lövők estére az Audi Arénából átköltöztek a döntőknek helyt adó Magvassy Mihály Sportcsarnokba, ahol egy teljesen új verseny kezdődött, hiszen az alaperedményeket nem vitték magukkal tovább a sportolók. A döntő végig feszült és izgalmas volt, az UTE lövője az alapban mögötte végzett német Maximilian Dallingerrel volt nagy versenyben az aranyéremért. Kettejük csatájában a 16. lövés után egy tizeddel még Péni vezetett, két lövéssel később azonban már a németnél volt az előny hét tizeddel, s mivel az utolsó két sorozatuk egyaránt 20,2 kör lett, Dallinger (205,8 kör) lett az egyéni Eb-győztes, Péni (205,1 kör) pedig a csapatarany mellé egy ezüstöt nyert.

Péni IstvánForrás: Mob.hu

Péni a verseny után a Kossuth Rádiónak elmondta, nem gondolta volna, hogy csapatban sikerülhet a aranyérem, ez boldogsággal töltötte el, s így könnyebben tudott lőni a döntőben. Hozzátette, az alapversenyben nyújtott teljesítményével rendkívül elégedett volt, s ugyanezt az eredményt akár a riói olimpián is elfogadná, mert az azt jelenti, hogy ott is bekerül a döntőbe. 

Major Veronika két számban is remekelt

A nem olimpiai szakágat az elmúlt években a juniorok között uraló Major Veronika a 40 lövéses alapversenyt óriási fölénnyel nyerte meg, mivel 381 körös eredménye nyolccal volt jobb, mint a második helyen végzett francia Florence Louis-é.

Az alap első helye azt jelentette, hogy az elődöntőben a magyar versenyzőnek a negyedik Julia Timoskóval kellett megküzdenie, akitől végül 6-2-re kikapott. A bronzmérkőzésen az orosz Natalija Pocsatkovát 6-3-ra győzte le.

A mindössze 19 éves tehetség egyedülálló körülmények között volt képes a győzelemre, ugyanis a futócél alapversenye és érmes párharcai között a légpisztolyosok alapversenyében is lőtt, sőt, kiváló, 376 körös eredménnyel nyolcadik helyen bejutott a fináléba. Mihalkó Nikoletta (363 kör) 35., Kókai Réka (352 kör) pedig 48., míg triójuk nyolcadik lett.

Major a komoly szerdai megterhelések ellenére is jól lőtt a fináléban, három sportlövő előtte esett ki, ő pedig a 14. sorozat után, az ötödik helyen fejezte be a döntőt. A keszthelyi sportoló kis szerencsével még előkelőbb pozícióban is zárhatott volna, ám 14 lövést követően Teresa Gross egy tizedkörrel jobban állt mint ő, így a német maradt versenyben. A számot óriási fölénnyel a francia Mathilde Lamolle nyerte meg (198,4 kör), közel öt körrel megelőzve a grúz Nino Huciberidzét (193,7 kör).

Első nap, négy érem

A junior futócéllövőknél Csányi Borbála (328 kör) 13., míg Békevári Lilla (291 kör) 14. lett a 14 fős mezőnyben. A Majorral kiegészülő csapat pedig bronzérmes lett a három triót felvonultató mezőnyben.

Ebben a szakágban a junior férfiaknak a 30+30-as számot rendezték meg: Sándor István (542 kör) 9., Macsek Áron (525 kör) 16., Nagy Richárd pedig 18. lett a 18-as mezőnyben. A csapat ötödikként zárt.

Az első nap után a magyar csapat egy-egy arany- és ezüst-, illetve két bronzéremmel áll. A szerdaihoz hasonlóan csütörtökön is a juniorok versenyeznek Győrben.