Most fog csak igazán súlyosbodni a Zika-járvány

Zika-vírus, rio, olimpia
A municipal agent sprays anti Zika mosquitos chimical product at the sambadrome in Rio de Janeiro, on January 26, 2016. Brazil is mobilizing more than 200,000 troops to go "house to house" in the battle against Zika-carrying mosquitoes, blamed for causing horrific birth defects in a major regional health scare, a report said Monday. CHRISTOPHE SIMON / AFP
Vágólapra másolva!
Rövid távon súlyosbodni fog a járványügyi helyzet Brazíliában a Zika-vírus terjedése miatt, de ez nem fogja veszélyeztetni a nyári olimpiai játékok megtartását - közölte az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója kétnapos brazíliai látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján.

Margaret Chan szerdán úgy fogalmazott, hogy Brazíliában a fertőzöttek számának növekedésével várhatóan súlyosbodni fog a helyzet, és "senki se lepődjön meg azon, ha mikrokefáliás esetekről érkeznek hírek Brazília több részéből is".

Brazília a világon egyre terjedő Zika-járvány kiindulópontja volt. Eddig másfél milliónál több megbetegedést regisztráltak, de a fertőzések előfordulása javarészt az ország északkeleti részére koncentrálódott.

200 ezer embert mozgosítottak, hogy sikerüljön legyőzni a szúnyogokat Forrás: AFP/Christophe Simon

Az olimpia nincs veszélyben

Margaret Chan azt mondta, hogy a járványhelyzet nem jelent veszélyt az augusztusban tartandó Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megtartására.

Augusztusban a dél-amerikai országban általában csapadékmentes az időjárás,

és ilyen körülmények között a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok előfordulása a minimálisra csökken

- fogalmazott, hozzátéve, hogy a helyi hatóságok komoly munkát végeznek a veszélyes szúnyogok irtásában.

A Zika-vírus és kóros kisfejűség (mikrokefália) esetleges összefüggéséről szólva Margaret Chan azt mondta, a kutatók még dolgoznak azon, hogy bizonyítsák az ok-okozati kapcsolatot a fertőzés és e születési rendellenesség között, amely szellemi visszamaradottságot, látás- és halláskárosodást is okozhat.

120 csecsemő belehalt a születési rendellenességbe

A brazil hatóságok a hét elején közölték, hogy

október óta 583 mikrokefáliás gyermek jött a világra

- a korábbi évek 150-es átlagához képest -, és az esetek többsége kapcsolatba hozható azzal, hogy az édesanyák Zika-vírus okozta betegségben szenvedtek.

Csak a múlt hét folyamán 14,7 százalékkal nőtt a bizonyítottan mikrokefáliás csecsemők száma. További 4100 mikrokefália-gyanús esetet vizsgálnak még, és 120 gyerek belehalt a születési rendellenességbe.

Nem a mikrokefália az egyetlen következménye a vírusnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában.

A WHO a múlt pénteken közölte, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy összefüggés van a Zika-vírus és a kóros kisfejűség között, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet. A kutatók azonban nemcsak a mikrokefáliát, hanem a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttest (GBS) is a Zika-vírussal hozzák összefüggésbe.

A járvány kitörése óta Brazíliában, Kolumbiában, El Salvadorban, Suriname-ban és Venezuelában is terjedőben van az idegrendszert érintő, végtaggyengeséget, izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben pedig teljes bénulást előidéző Guillain-Barré-tünetegyüttes.