Társoldalunk:

A WADA rászáll az etióp atlétákra is

2016.02.29. 12:55

Az orosz és a kenyai atléták doppingbotránya után az etióp sportolók is bajba kerülhetnek, állítja a Daily Mail. A brit lap szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a következő hetekben az afrikai ország atlétáit vizsgálja komolyabban, igaz, a részletekről semmi bővebbet nem közölt.

A lap szerint a briteknek is át kell gondolniuk a felkészülési terveket, hogy a gyanú árnyékát is elkerüljék. Legutóbb az olimpiai és világbajnok Mo Farah volt magaslati edzőtáborban Etiópiában.

Az etióp sportminiszter, Ato Ambesaw Eneyew egy hete úgy nyilatkozott, az ország sportvezetése teljes mértékben együttműködik a WADA-val. „A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség sohasem említette hazánkat a doppingvádakkal és korrupciós botrányokkal kapcsolatban. Ennek így is kell maradnia” – fogalmazott.

Almaz Ayana aranyat, Genzebe Dibaba bronzot, míg Senbere Teferi ezüstöt nyert 5000 méteren a 2015-ös pekingi vébénForrás: AFP/Pedro Ugarte

A sportminiszter elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan sportolóik tiszta győzelemre törnek: „Közép- és hosszútávfutásban aranyesélyeink vannak, számunkra tehát a doppingellenes küzdelem az egyik legfontosabb.” 

Az országot az atlétákon kívül még kerékpárosok, úszók, tékvandósok és talán ökölvívók képviselhetik Rióban.

Az etióp sportolók eddig 45 érmet nyertek a nyári olimpiák történetében, a 21 aranyat, hét ezüstöt és 17 bronzot mind atléták szerezték.