Már nem a NOB dönt az olimpiai doppingügyekben

Thomas Bach, olimpia, NOB
International Olympic Committee (IOC) President Thomas Bach arrives to attend a press conference closing an executive meeting on December 10, 2015 at the International Olympic Committe headquarters in Lausanne. Bach launched a fresh appeal on December 8, 2015 to protect world sports from doping scandals and corrupt practices after recent damaging revelations.
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) helyett ezentúl a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) új osztálya vizsgálja az olimpiai játékok doppingeseteit.

A NOB bejelentéséből kiderül, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága kedden jóváhagyta a változást, amely így már a nyári, Rio de Janeiró-i olimpia előtt életbe lép. Az indoklás szerint a döntések hitelességének javítása volt a módosítás célja.

- mondta a CAS elnöke, John Coates, aki egyben NOB-tag is.

A NOB köteles elfogadni a CAS ítéletét

Eddig a NOB fegyelmi bizottsága folytatta le a doppingügyekkel kapcsolatos vizsgálatokat, majd a döntéseket is meghozta. Az új rendszer szerint mindez a CAS-on belül az új doppingellenes osztály bíráinak feladata lesz, ítéletüket pedig a NOB köteles elfogadni. A jogorvoslati igények elbírálása ugyancsak a CAS hatáskörébe tartozik ezután, de a sportági szakszövetségek továbbra is jogosultak lesznek szankcionálni a megbukott sportolókat.

Nagy lépés a zéró tolerancia felé

A NOB hírlevelében Thomas Bach elnök emlékeztetett rá, hogy a mostani változások is az Agenda 2020 elnevezésű reformprogram részét képezik. Hozzátette: a független testület bevonásával nagy lépést tettek a doppingolással kapcsolatos zéró tolerancia elvének érvényesítésében és a tiszta sportolók védelmében.

A német elnök a sportági szövetségeknek is azt javasolta, hogy a doppingesetekkel összefüggésben minden feladattal a CAS-t bízzák meg.