Fazekas magával ránthatja az egész magyar atlétikát

Fazekas Róbert diszkoszvető, sport
Reigning European and 2003 world discus champion Robert Fazekas of Hungary competes in the men's discus throw final, 23 August 2004, during the Olympic Games athletics competitions at the Olympic Stadium in Athens. Fazekas was to be stripped of his gold medal after being caught trying to switch his urine sample during a drugs test, an International Olympic Committee source told AFP, 24 August 2004.
Vágólapra másolva!
Jogerősen pert nyert a Magyar Atlétikai Szövetség ellen Fazekas Róbert diszkoszvető. A 2004-es athéni olimpián, majd a 2012-es londoni játékok előtt doppingvétségen ért sportoló eltiltása a bíróság szerint 2015 júliusában lejárt – derül ki az Origo birtokába került dokumentumokból.

A tavaly novemberi ítélet alapján Fazekas 41 évesen, két eltiltás után elindulhatna Rióban – ha addig megdobja az olimpiai szintet. Ehhez viszont versenyengedélyre lenne szüksége, azt pedig a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) három hónapja

nem hajlandó kiadni neki.

"Keresem a versenyeket, indulnék idehaza és külföldön is. Az időszaknak megfelelő formában vagyok. Úgy készültem erre az évre, hogy teljes év lesz. Jogerősen csökkentették a büntetésemet, versenyezni akarok" – mondta az Origónak az atléta.

Másodszor is visszatérne Forrás: MTI/EPA/Kay Nietfeld

A 2002-ben Eb-aranyérmes, egy évvel később vb-ezüstérmes Fazekas a 2004-es athéni olimpián megnyerte a diszkoszvetők versenyét, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát, és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. Ez doppingvétségnek minősült, így elvették az aranyérmét, és két évre eltiltották.

Nem szándékos dopping

Nyolc évvel később egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolol nyomait találták a szervezetében, ezért nem nevezték a londoni olimpiára. Később megállapították, hogy nem szándékosan doppingolt, bizonyítani tudta ugyanis, hogy a szer egy olyan táplálékkiegészítőből származott, amelyen nem volt feltüntetve a szteroid. Így 6 évre tiltották el.

Ezt a büntetést csökkentette most 3 évre a bíróság.

A birtokunkba került levelezés szerint Horváth Norbert, a Haladás VSE (Fazekas klubja) ügyvezető elnöke idén február 2-án érdeklődött a versenyengedélyről a szövetségnél. Gyulai Miklós, a MASZ elnöke február 10-én kelt válaszában jelezte, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriához, egyúttal kérték a jogerős ítélet végrehajtásának felfüggesztését. A szövetség elnöksége pedig úgy határozott, hogy a Kúria döntéséig, valamint a Magyar Antidopping Csoport (MACS) és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) válaszának megérkezéséig nem adja ki a versenyengedélyt.

Törvényszéki pingpong

Fazekas Róbert még 2012-ben indította a pert. Az ügyet a Fővárosi Törvényszék áttette a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, de onnan fél év múlva visszadobták. Végül a Fővárosi Ítélőtábla határozott úgy, hogy mégiscsak a PKKB-n kell lefolytatni az eljárást.
Az első fokú részítélet 2014. december 17-én felmentette Fazekast, teljesen mentesítve őt az eltiltás alól. Az indoklás szerint nem várható el, hogy minden egyes táplálékkiegészítőt 1000 euróért bevizsgáltasson a sportoló. Megismételt tárgyalást kellett azonban tartani öt hónappal később, mert a MASZ bizonyítani tudta, hogy azért nem képviseltette magát, mert nem értesült az elsőről. Az újabb tárgyaláson született ítélet azonos volt az eredetivel.
A MASZ fellebbezett. Másodfokon, 2015 őszén az eltiltást nem törölték el, csak 3 évre csökkentették, mondván, Fazekas nem tudta bizonyítani a gondatlanság teljes hiányát, így részben felelős azért, hogy doppingszer került a szervezetébe.

Fazekas Róbert jogi képviselője, Czeglédy Csaba azóta több levelet írt a szövetségnek és a MACS-nak, a legutóbbit március 1-jén. A MACS-tól azt a választ kapta, hogy Fazekas 6 éves eltiltása változatlanul érvényben van, ezért a MASZ nem állíthat ki versenyengedélyt.

"Hónapok óta megy a huzavona,

a szervezet hivatalosan tőlünk értesült róla” – mondta az Origónak Czeglédy Csaba. Szerinte értelmezhetetlen, hogy a szövetség a Kúriától kérte a bírósági ítélet végrehajtásának felfüggesztését, hiszen "nincs mit végrehajtani". Mindenesetre "kértük a Kúriát, hogy erről soron kívül döntsön" – mondta Czeglédy.

Dobna még egy nagyot Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyzet nem érte meglepetésként, mert sportjogra is szakosodott ügyvédként sok olyan esettel találkozott már, amikor egy sportolót szabályosan megfenyegettek, hogy ha polgári bírósághoz mer fordulni egy vitás ügyben, retorziók fogják érni. "Ebben az ügyben is önmagáért beszél, hogy két nappal a másodfokú tárgyalás előtt a MASZ engem megkerülve vissza akarta vonatni Fazekas Róberttel a bírósági keresetet."

De miért ódzkodik ennyire a szövetség Fazekas versenyzésétől?

"Nekünk az IAAF szabályait kell betartanunk. Ha ezt nem tesszük meg, azzal azt kockáztatjuk, hogy kizárják a magyar szövetséget, és a sportolóink nem indulhatnak, például, az olimpián. Márpedig amíg a MACS nyilvántartásában az eltiltottak között szerepel Fazekas Róbert neve, nem adhatunk neki versenyengedélyt. Kértük az IAAF állásfoglalását, eddig nem kaptuk meg" – mondta az Origónak Gyulai Márton főtitkár.

Meg van kötve a keze

Gyulai Márton elismerte, a MASZ-t nyilván köti a magyar jog is, de a bírósági ítélet semmiféle feladatot nem ró a szövetségre. „A MASZ-nak meg van kötve a keze abban, hogy miként és kinek tud megfelelni. Éppen azért fordultunk a Kúriához, hogy segítsen feloldani ezt a bonyolult jogi helyzetet.” Azt, hogy miért nem jelezték hivatalosan a MACS-nak a pervesztést, azzal magyarázta, hogy ehhez meg kellett kapni az elnökség felhatalmazását.

"Komolytalan" – reagált Fazekas arra a felvetésre, hogy miatta az összes magyar atléta lemaradhatna az olimpiáról. "Kővágó Zoltánt a WADA meghurcolta a londoni olimpia előtt, szerintem ártatlanul. A nemzetközi szervezet követelte, hogy tiltsa el Zolit a MASZ. Sokáig nem tették meg,

Végül elmehetett az Európa-bajnokságra. Akkor senki sem félt attól, hogy eltilthatják a szövetséget. Nem azt szeretném, hogy törvénytelenséget csináljon a MASZ, hanem azt, hogy tartson be egy jogerős ítéletet. Én lépésről lépésre betartottam a jogszabályokat, végigcsináltam mindent, ahogy meg van írva. Most nekik kéne lépni. Miért érné őket bármilyen szankció?"

Érzelmi kérdés is

A helyzet érdekessége, hogy a MASZ-t vezető volt rövidtávfutó olimpikon, Gyulai Miklós valaha Fazekas szobatársa volt. "Ez érzelmi kérdés is. Miki a versenyzőtársam volt. Sokat segítettem neki a pályafutása során, Szombathelyen is járt nálam. Ezt később meghálálta, a pekingi olimpia előtt kifizette az edzőtáboromat. Tisztességes, rendes ember. A testvéréről, Mártonról sem feltételezem, hogy rosszat akarna nekem. De négy éve nem tudtam elérni, hogy leüljünk megbeszélni a helyzetet. Felhívni is csak két nappal azelőtt hívtak, hogy megszületett volna a másodfokú ítélet. Akkor azt akarták, vonjam vissza a keresetet. Ezzel nem lehet mit kezdeni" – mondta az Origónak Fazekas.

Tegyük hozzá, a MASZ helyzetét bizonyára nehezíti, hogy éppen most jutott el ide ez az ügy,

az atlétika történetének legnagyobb doppingbotrány-sorozata

kellős közepén. Az államilag szervezett orosz doppingprogram, a kenyai atléták sorozatos lebukása, a nemzetközi szövetség korábbi vezetői cinkosságának nyilvánvalóvá válása után az IAAF aligha óhajt egy kétszer is doppingvétségen ért sportoló visszatéréséhez csupa szívjóságból hozzájárulni.

A riói doppinglabor. Nem hiányzik az IAAF-nek egy ilyen ügy az olimpia előtt Forrás: AFP/Vanderlei Almeida


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) dönthetne még úgy, hogy a polgári bíróság ítélete alapján Fazekas eltiltásának hátralévő részét elengedi. Dr. Szabó Gergely Balázs, a MACS jogi képviselője kérdésünkre megerősítette, hogy a MACS-nak saját szabályzata alapján nincs mozgástere, csak a WADA jelzésére vehetné le Fazekas Róbertet az eltiltottak listájáról. "A magyar sporttörvény lehetőséget ad arra, hogy egy sportoló ilyen esetben polgári bírósághoz forduljon, a bíróság illetékességét tehát nem kívánjuk vitatni. Az ítélet azonban a MACS-ot nem kötelezi semmire."

Csakhogy a WADA az ügyről ugyan már tud, de a novemberi ítéletről még nem,

hiszen arról hivatalosan a MACS is csak az utóbbi hetekben értesült. Arra a kérdésre, hogy a magyar szövetség hibázott-e, amikor novembertől februárig elmulasztotta hivatalosan tájékoztatni a MACS-ot az ítéletről, dr. Szabó Gergely Balázs azt válaszolta, hogy a MASZ-t e tekintetben nem kötelezte a bíróság. "Itthon hasonló ügyben ítélet még nem született, ezért álláspontunk szerint sportjogi szempontból sem kellően pontos. Ettől függetlenül valamit kezdeni kell vele, ezért várjuk a Kúria döntését" – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy vajon van-e reális esély a Kúria döntésének megszületésére az olimpia előtt, dr. Szabó Gergely Balázs igennel felelt, mondván,

Fazekas Róbert mindenesetre kész a visszatérésre, akár már a múlt hétvégi, szombathelyi téli ob-n is szívesen elindult volna. A 65 méteres olimpiai szintet szerinte nem könnyű megdobni, de állítja, edzésen dobott mostanában akkorát, amivel "egy olimpiai döntőben sem kéne szégyenkeznem, sőt". Azt mondja, ha meglesz az engedélye, az olimpia után

a jövő évi világbajnokságra is összeszedné még magát.

A MASZ időközben tájékoztatta a történtekről a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB). Megkérdeztük, mi a MOB véleménye az ügyről, de Siklós Erik sajtófőnök egyelőre nem tudott válaszolni, mivel az illetékes MOB-vezetők éppen elutaztak Rióba, az olimpia helyszínére.