Nem vonják vissza a riói doppinglabor engedélyét

dopping
SWITZERLAND, Epalinges : TO WITH AFP STORY IN FRENCH BY STEPHANIE PERTUISET---A blood sample is removed from sealed container used for secure transportation at the Swiss Laboratory for Doping Analysis in Epalinges near Lausanne on February 25, 2009. The International Cycling Union (UCI) promised weeks ago the first sanctions related to the biological passport but to want to make its new anti doping weapon 100 per cent reliable before the Court of Arbitration for Sport (CAS). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nem vonja vissza a Rio de Janeiró-i labor engedélyét, jelentette be a riói olimpia szervezőbizottságának elnöke.

"A labor teljes engedéllyel fog működni, a törvényi előírásoknak megfelelően, és teljes kapacitással működik majd az ötkarikás játékok alatt" - nyilatkozta csütörtökön londoni sajtótájékoztatóján Carlos Nuzman. Kifejtette, a doppingellenes törvénytervezet teljes szövegét jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a WADA, a brazil kormány és a szervezőbizottság is. Nuzman hozzátette, Dilma Rousseff államfő olyan rendeletet fog aláírni, amely azonnali hatállyal érvényesíti a változtatásokat.

Így az augusztusi,

riói olimpia során levett doppingminták ezreit nem kell majd Brazílián kívül megvizsgálni.

Nem kell razílián kívül megvizsgálni az olimpia során levett doppingminták ezreit Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A WADA februárban jelezte, a brazil doppingellenes szervezet (ABCD) tavaly novemberben úgynevezett megfigyelési listára került. Hangsúlyozták, amennyiben az illetékesek március 18-ig nem teljesítik az akkor megfogalmazott iránymutatásokat, akkor azonnali hatállyal, automatikusan visszavonják a labor hitelesítését.

A WADA öt hónappal ezelőtt szüntette meg a labor korábbi felfüggesztését, ami miatt a 2014-es labdarúgó-világbajnokság során levett mintákat Svájcban kellett vizsgálni. A nemzetközi szervezet közölte, a közelmúltban egyeztetett a brazil hatóságokkal arról, hogy a doppingellenes szabályokat hangolják össze az állam jogrendszerével.

Rio 2016 Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Nuzman kitért arra is, hogy a The Guardian című brit lap keddi értesülései szerint a francia ügyészség vizsgálatot indított a 2016-os riói és a 2020-as tokiói olimpia 2009. évi, illetve 2013. évi helyszínkijelölésével kapcsolatban.

Nagy különbséggel győztünk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számos tagja támogatott" - mondta Nuzman.

Az újság úgy tudja, hogy a francia hatóságok a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF) érintő korrupciós botrány kapcsán folytatott nyomozás során bukkantak olyan nyomokra, amelyek szabálytalanságokat sejtetnek. Ezért döntöttek úgy, hogy alaposan kivizsgálják a 2009-es (Rio) és 2013-as (Tokió) helyszínkijelölést, írta keddi számában a The Guardian.

Mark Adams, a NOB szóvivője kedden kijelentette, a szervezet szorosan együttműködik a francia hatóságokkal, de jelenleg semmi bizonyíték nincs arra, hogy vesztegetés történt volna. Rio Chicagót, Madridot és Tokiót előzte meg a 2009-es helyszínkijelölésen.