A MOB-főtitkár egy szúnyoggal sem találkozott Rióban

riói karnevál 2016.
Members of the Academicos do Cubango samba school during the second day of parades serial access group The Carnival in Rio de Janeiro on Marques de Sapucai Sambadrome in the central region of the state capital late on Sunday, 07. (PHOTO: VANESSA CARVALHO/BRAZIL PHOTO PRESS)
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság delegációja némi lassulást tapasztalt a 150 nap múlva kezdődő riói olimpia helyszínén, ugyanakkor biztos benne, hogy minden időben elkészül majd a rajtra.

A MOB vezetősége hétfőn érkezett vissza Rio de Janeiróból, ahol Szabó Bence főtitkár, Fábián László csapatvezető, Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató és Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató személyesen győződött meg az előkészületekről, egyeztetett a szervezőkkel és megtekintette a magyarok szállását is.

Szabó Bence kifejtette, hogy a korábban tett látogatásához képest kismértékű lassulást lát, ennek ellenére optimista.

"Amikor legutóbb Rióban jártam, a beruházások, fejlesztések gyors üteméről tudtam beszámolni. Nem értettem akkor a sajtó pánikkeltését. Most azonban

- mondta a főtitkár. "Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a versenyekre minden, ami szükséges, készen lesz. Láttunk már erre példát Athén esetében is, ahol 2004-ben egy jó olimpiát rendeztek."

A karnevál már megvolt, augusztusban kezdődhet az olimpia Forrás: Brazil Photo Press/Vanessa Carvalho

Hangsúlyozta, már most komoly biztonsági intézkedéseket lehet tapasztalni a városban.

Emellett szintén pozitívumként emelte ki, hogy a Zika-vírussal kapcsolatos hisztériának nyomát sem lehetett tapasztalni. Beszámolója szerint a néhány nap alatt

és a Copacabanán látható sok tíz-, vagy akár százezer emberen sem látszott, hogy ezzel különösebben foglalkoztak volna.

A magyarok szállásával kapcsolatban a főtitkár elmondta,

gyönyörű környezetben van a falu és minden igényt kielégít majd.

Fábián László csapatvezető hozzátette, a magyarok lakrészét illetően a MOB gondoskodik a teljes kényelemről, a légkondicionált lakásokat berendezik hűtővel, televízióval, és még ki is dekorálják.

Forrás: Rio2016.com

A helyszíni szemlét követően Fábián László a látható fenntarthatóságra, gazdaságosságra való törekvést emelte ki. "Szembetűnő, hogy már Rio esetében is figyelembe vették az Agenda 2020 reformprogramot, látható, hogy

Az uszodakomplexumon, a teniszpályák és a kézilabdacsarnok esetében is lehet tudni, hogy a játékok után vissza fogják bontani azokat, így nem maradnak a beruházások kihasználatlanul. Nyolc-tizenkét sportág helyszíne közül talán négynek az infrastruktúrája fog megmaradni, azok közül is több már részben korábban felépült" - mondta Fábián, aki megjegyezte, az olimpiai falut is úgy építik, hogy az ott található lakásokat a későbbiekben értékesíteni tudják.

Szabó Bence egy ilyen szúnyoggal sem találkozott Rióban Forrás: AFP/Marvin Recinos

Fábián László a magyar csapattal kapcsolatban elmondta, a MOB 18-20 sportág összesen 130-140 sportolójának részvételére számít a riói olimpián, amelyre eddig 83 fő szerzett kvótát.