Társoldalunk:

Sportágromboló szabályokra panaszkodik a magyar világbajnok

2016.03.09. 08:55

Ötödik olimpiájára készül Sidi Péter, az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar puskása, aki továbbra sincs kibékülve a londoni játékok után bevezetett új szabályokkal, mégis lehet, hogy éppen ezek hoznak majd neki szerencsét Rióban.

"Azzal, hogy az alapversenyek eredményeit a finálékban törlik, nem lehet egyetérteni, én egyetlen olyan szakemberrel vagy lövővel sem beszéltem még, akinek ez tetszene, de ez van, muszáj volt hozzászokni" - mondta az MTI-nek az egyszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok komáromi lövő, aki szerint a változtatásokkal a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná tették a versenyeket.

"Sportágromboló ez a rendszer, amelyben tulajdonképpen mindig más nyer, így pedig eltűnnek a legendák a sportlövészetből" - tette hozzá Sidi.

A londoni olimpiánForrás: Origo/Tuba Zoltán

A 37 éves puskás arra is felhívta a figyelmet, hogy a legritkább esetben nyeri az a versenyt, aki az alapban kimagaslóan lőtt, mert egy-egy kiugró 60 - vagy összetett esetén 120 - lövéses eredmény rengeteget kivesz fejben a lövőkből, ráadásul igazából értelme sincs, hiszen a fináléban teljesen mindegy, milyen produkcióval jut oda a sportoló.

Nem érdemes mindent kiadni magadból az elején

"Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha a maratonfutókat 42 kilométer után megállítanák, és az aranyéremről az utolsó, közel 200 méteren rendezett sprint döntene" - érzékeltette a nehézségeket Sidi, aki szerint a legjobb az, ha közepes eredménnyel, kevesebb energia ráfordításával a negyedik-ötödik helyen jut valaki a fináléba, de persze erre nem lehet játszani.

Minden ellenérzésével együtt az elmúlt évek során azért hozzászokott az új szabályokhoz,és úgy érzi, egyre jobban tud teljesíteni a mostani körülmények között is, amit bizonyít, hogy a háromból két szakágban, légpuskában és az 50 méteres összetett számban is az első 10-ben található a ranglistán.

Forrás: AFP

A tavalyi első, csangvoni Világkupán 10 méteren aranyéremmel szerezte meg a riói kvótát, de az idei első Vk-n, Bangkokban is finálés volt - méghozzá nagyszerű alaperedménnyel, amely a régi rendszerben 600 körrel abszolút világcsúcs lett volna -, és negyedik lett légpuskában.

Sidi Péter számára ugyanakkor jelenleg nem fontosak a nemzetközi versenyeken elért eredmények, egyetlen célja, hogy Rióban jól szerepeljen, és az ötödik olimpiáján végre dobogóra állhasson. "A felkészülés során az a legfontosabb, hogy megtaláljam a tökéletes beállításokat, és minél jobban felkészüljek azokon a játékokra" - hangsúlyozta Sidi, hozzátéve, hogy idén hozzájutott a legmodernebb kisöbű szabadpuskához, amely elengedhetetlen a dobogós szerepléshez, ugyanakkor idő kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja a fegyvert.

50 méteres fekvő puskaForrás: MTI/Mob/Szalmás Péter

"A mi sportágunkban milliméterek döntenek, ezért szükség van a legjobb fegyverre. A helyzet most azért nehéz egy kicsit, mert általában fél-egy év kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja és beállítsa valaki az új puskát, nekem viszont ennyi időm nincsen. Ezért most a szokásosnál is fontosabb számomra, hogy ott legyek mind a négy Világkupa-versenyen."

Péni jobb volt Sidinél Bangkokban

Péni István a 13., Sidi Péter pedig a 21. helyen végzett a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyben a sportlövők idei első Világkupa-fordulóján, Bangkokban. A hétfői versenyen Péni 1156, Sidi pedig 1150 kört lőtt az alapversenyben, míg a nyolcas döntőhöz legalább 1160 körös eredmény kellett.

Péni a bangkoki Vk-versenyen előzőleg harmadik volt légpuskában és a kisöbű szabadpuska fekvő számban, míg Sidi negyedikként végzett az előbbiben. Mindkét lövő olimpiai kvótás.

A Világkupák Sidinek egy-egy edzőtáborral érnek fel, mint mondta, a két 50 méteres számban, a 3x40-es összetettben és fekvőben ugyanis - a hivatalos edzéseken kívül - kétszer-kétszer lövik le (selejtező, alapverseny) a 120, illetve a 60 lövést versenykörülmények között, márpedig ezeknél jobb gyakorlásra nincsen mód.

Célja az olimpiai dobogóForrás: MTI/Kollányi Péter

Az olimpiai felkészülése azonban nem csak versenyekből áll, a tavasz folyamán ellátogat majd Colorado Springsbe, az amerikaiak edzőközpontjába, ahol állítása szerint tökéletes körülmények várják, és ami számára hasonlóan fontos, ott a különösen 50 méteren nagyon erős hazai lövőkkel edzhet együtt.

Fontos a kiemelt állami támogatás

Sidi Péter azt is hangsúlyozta, hogy a sportág kiemelt állami támogatása a korábbiaknál összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket teremtett a sportlövészetben, és személy szerint neki is sokkal könnyebb a dolga, mint korábban volt.

"Példaként csak annyit mondanék, hogy 2009-ben az év lövője voltam a nemzetközi szövetségnél, de abban az esztendőben az utazások és a felkészülés költségeinek 90 százalékát mégis nekem és klubomnak kellett előteremteni, a magyar szövetség csak körülbelül 10 százalékot állt, míg mostanra ez az arány pont a fordítottja" - jegyezte meg.

Kisöbű sportpuska 3x40 lövéses összetett száma a Királyi Tüzérségi Laktanyában, a londoni olimpiánForrás: MTI/Kollányi Péter

Sidi Péter négy olimpián vett eddig részt, és legjobbjaként 2008-ban légpuskában, míg négy éve összetettben végzett a hatodik helyen.

"Nüanszokon múlt korábban az érem, tényleg csak apróságok hiányoztak eddig, Rióban viszont nagyon remélem, hogy meglesz az a kis szerencsém, ami eddig nem volt meg. Vicces talán, hogy ezt mondom, de Brazíliában lehet, hogy azt a pici szerencsét majd éppen a szabályváltoztatások hozzák meg nekem, és a döntőben, bármennyire is nem szeretem a mostani szabályt, nekem jön ki legjobban a lépés" - mondta az MTI-nek a Magyarországon az év sportlövőjének tízszer megválasztott Sidi.