Társoldalunk:

Sorozatos lebukások a Sarapova-féle doppinggal

2016.03.09. 14:44

Újabb doppingügyekre derült fény a január elsejétől tiltólistán szereplő meldonium nevű anyag kapcsán: szerdán a Grúz Birkózó Szövetség jelentette be, hogy olimpiai ezüstérmes kötöttfogású versenyzője, Davit Modzmanasvili is megbukott az ellenőrzésen.

Hétfőn a volt világelső orosz teniszező, Marija Sarapova sajtótájékoztatón közölte, hogy pozitív lett a tesztje az Australian Openen, majd az elmúlt két napban összesen hét orosz sportolóról derült ki, hogy meldoniumot találtak a szervezetükben.

A 2012-es londoni játékokon a 120 kilogrammos súlycsoportban második Modzmanasvilire életre szóló eltiltás vár, mivel ez már a második doppingvétsége.

A grúz szövetség közlése szerint további öt birkózójuk A-próbája lett pozitív a meldonium miatt - az ő nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.