Vágólapra másolva!
Klein Dávid ismét a Himalájába készül, a magyar hegymászó ezúttal a 8091 méter magas Annapurna csúcsának megmászását tervezi oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Az expedíció március közepén indul, Klein Dávid az alaptábort az előzetes tervek szerint március 22-27-e között éri el. A Johnnie Walker Annapurna Expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig kettőn nem járt még magyar hegymászó: az Annapurnán és a K2-n.

Klein Dávid eddig három 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, illetve a 8156 méteres Manaslut.

Klein Dávid Forrás: Klein Dávid

„Azt gondolom nagyon jó, hogy a Manaslu és az Annapurna megmászása egymás után következik az életemben, mert karakterükben, klímájukban és a technikai nehézségek tekintetében is nagyon hasonlóak.

Amit a Manaslun megtanultam, alkalmazni tudom majd a mostani expedíció során is"

– mondta Klein.

Hozzátette, hogy félelmet a korábbi évekhez hasonlóan most sem érez. Tudja, hogy nehéz és igen veszélyes hegyre készül, de éppen ezért hagy magának több időt a csúcs elérésére. A tavaszi hegymászó szezon kezdetéhez képest majdnem egy hónappal korábban tervezi elérni az alaptábort és május elején már indíthatja is a csúcstámadást.

Idei cél az Annapurna Forrás: Klein Dávid

Bár az emberek fejében a hegymászás sokszor megfoghatatlan, heroikus küzdelemként, Dávid nem így tekint rá. A feladat megvalósítása stratégiai gondolkodást, kalkulált döntéseket, koncentrációt és fegyelmezett munkát kíván meg tőle. Elmondása szerint egy-egy expedíció után sokkal tisztábban látja saját életét és az őt körbevevő világot.

Az expedíció tervezett menetrendje:
március 11.: indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről
március 12-14.: ügyintézés Katmanduban
március 15–22/27: az alaptábor gyalogos elérése
március 27. – május második fele: mászóidőszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható időpontja: május második fele)
május eleje-közepe: levonulás (6 nap gyalog)
május vége: hazaérkezés Budapestre.