Vágólapra másolva!

Alig állt a lábán, mégis Eb-bronzot nyert a magyar birkózó

A kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájában szereplő Korpási Bálint és a 75 kilóban érdekelt Szabó László is bronzérmet nyert vasárnap a rigai birkózó Európa-bajnokságon, melyet így négy harmadik hellyel zárt a magyar küldöttség.

Az utolsó napi helyosztók második párjában szólították szőnyegre Korpási Bálintot, aki délelőtt nagyszerűen birkózott, az elődöntőig imponáló magabiztossággal menetelt, és ott is csupán minimális különbséggel szenvedett vereséget az örmény Boranjantól.

A nem olimpiai kategória bronzcsatájában a román Tomi Claudiu Hinoveanu volt a BVSC 28 éves sportolójának ellenfele, akit a papírforma szerint vernie kellett, és amint az a mérkőzésen kiderült, valóban nagy különbség volt a két fél között. A találkozó elején ugyanakkor Korpási még

nem nőtt egyértelműen riválisa fölé, viszont folyamatosan fárasztotta őt.

Az első menetben a parterhelyzetekből sem született akció, előbb a magyar, majd a román próbálkozott eredménytelenül.

Az érdemi történések a folytatásra maradtak, és azokról Korpási gondoskodott. A mérkőzésvezető 38 másodperc után intette - már egy pontért - a románt (1-0), akinek lentről ezúttal már nem ment jól a védekezés, a magyar kötöttfogású óriási erővel kétszer is megpörgette, majd kiemelte, és

gyönyörű szaltóval dobta ki a küzdőtérről.

A hatpontos akciósorozattal a meccs tulajdonképpen lezárult, már csak az volt a kérdés, hogy a magyar hagyja-e végig menni. Végül nem hagyta, mert egy mögé kerüléssel 9-0-ra alakította az állást, ami technikai tust és bronzérmet jelentett Korpási Bálintnak.

"Van bennem egy adag hiányérzet, mert nagyon kevésen múlt az elődöntőm, és

Ott talán az döntött, hogy örmény ellenfelemnek némileg könnyebb meccsei voltak korábban, ezért én fáradtabb voltam" - mondta győzelme után Korpási Bálint, aki tavaly ezüstérmes lett az Európa Játékokon. "A román elleni meccs előtt úgy számoltam, hogy ez lesz a legkönnyebb mérkőzésem ma, és így is lett, örülök neki."

Szabó László is bronzérmet nyert

Kevéssel Korpási bronzcsatája után következett Szabó Lászlóé a 75 kilogrammos olimpiai súlycsoportban, méghozzá a horvát Neven Zugaj ellen, akivel óriási csatát vívtak a szőnyegen.
A meccs elején egyértelműen Szabó irányított, ő ment előre, terelgette Zugajt, aki passzivitásért intést is kapott a szakasz közepén. A térdelőhelyzetből Szabó szépen fogta össze riválisát, aki sokáig jól állt ellent neki, aztán az UTE kiválóságának sikerült megpörgetnie (2-0), majd ebből egy újabbat is indított, amiből azonban lefordult a horvát. A két pont különbség a szünetig megmaradt, ám az első menet utolsó percében a horvát vette át az irányítást, így

Szabót is le küldték parterhelyzetbe, amit azonban jól védett.

A pihenőt követően a magyar kötöttfogású láthatóan fáradt, ám óriásit küzdött, és hiába ment előre Zugaj, nem tudta őt levinni. A horvát zakatolt, Szabó pedig utolsó erőtartalékait mozgósítva birkózott, és

némileg váratlanul egy gyönyörű válldobást mutatott be,

amivel négy pontra növelte előnyét. Innentől már láthatóan csak a védekezésre figyelt a magyar versenyző, akin Zugaj csak az utolsó másodpercekben tudott pontot csinálni, ezzel Szabó László 4-2-re megnyerte a mérkőzést.

"Őszintén szólva,

alig álltam a lábamon, ezért is jött nagyon jól a válldobás" - nyilatkozta az MTI-nek az UTE Eb-harmadikja, aki 2014-ben ötödik volt a kontinensviadalon. "A nap elején a sorsolást látva úgy gondoltam, hogy ebből ki lehet hozni egy érmet, és nagyon örülök, hogy ez sikerült. A szerb elleni vesztes meccset sajnálom, de iszonyatosan kemény volt Nemes, egyszerűen nem tudtam áttörni, pedig én is erős vagyok."

Ezzel

a magyar küldöttség négy éremmel zárta a rigai Európa-bajnokságot,

melyen korábban Sastin Marianna (63 kg) és Galambos Ramóna (55 kg) is bronzot nyert.