Kemény kézzel bánt a CAS az orosz érmekkel

Julija Zaripova, atlétika
Russia's Yuliya Zaripova (L) celebrates after winning the women's 3000m steeplechase final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 6, 2012 in London. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
Vágólapra másolva!
Olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeket kell visszaadnia hat orosz atlétának azt követően, hogy doppingügyükben a nemzetközi Sportdöntőbíróság a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek adott igazat az Orosz Atlétikai Szövetséggel és az Orosz Doppingellenes Ügynökséggel szemben.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség korábban már eltiltott öt gyaloglót - Olga Kanyiskinát, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmesét, Szergej Kirgyapkint, a londoni olimpia 50 kilométeres bajnokát, Valerij Borcsint, a pekingi 20 kilométeres győztest, valamint Szergej Bakulint, aki 2011-ben 50 kilométeren lett világbajnok, és Vlagyimir Kanajkint, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren -, valamint Julija Zaripovát, a 2011-es vb és a 2012-es olimpia női 3000 méter akadályfutásának aranyérmesét, miután a biológiai útlevelükben a szakemberek hosszú évekre visszavezethetően abnormális eltéréseket mutattak ki.

Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint három év két hónapra, míg Zaripovát két és fél évre tiltották el.

Ugrottak Zaripova érmei Forrás: AFP/Jewel Samad

Az IAAF azt kifogásolta, hogy az oroszok nem törölték visszamenőleg az eredményeket. Kirgyapkin, Borcsin és Kanyiskina esetében 2009. augusztus és 2012. október, Bakulin és Kanajkin esetében a 2011. február és 2012. december, míg Zaripova esetében a 2011. július és 2013. július között.

A mostani CAS-döntés értelmében - többek között - Kirgyapkinnak a londoni aranyérmét, Bakulinnak a 2011-es vb-aranyérmét, Kanyiskinának a 2009-es és 2011-es vb-címét, a 2010-es Eb-aranyérmét és a 2012-es olimpiai ezüstérmét, Borcsinnak a 2009-es és 2011-es vb-címét, Kanajkinnak a 2011-es vb-aranyát, Zaripovának pedig a 2011-es vb- és a 2012-es olimpiai aranyérmét kell visszaszolgáltatnia.

Szergej Kirgyapkin Forrás: AFP

Teljes a káosz Oroszországban

A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly novemberben felfüggesztette az Orosz Atlétikai Szövetséget, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

Oroszországban már nemcsak az atlétika, hanem más sportág is célkeresztben van. A The Times brit lap szerdán azt állította: az orosz úszók is éveken keresztül szisztematikusan doppingoltak, míg a január elseje óta tiltólistán lévő meldoniummal sok orosz sportoló bukott le. Például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó szervezetében is ezt a szívgyógyszer-hatóanyagot mutatták ki.