Megvan az első meldoniummal lebukott súlyemelő

Andrej Ribakov, súlyemelés
Andrei Rybakou of Bielarus competes in the men's 85kg snatch during the weightlifting IWF World Championships at Centennial Hall in Wroclaw, Poland on October 25, 2013. AFP PHOTO/JANEK SKARZYNSKI
Vágólapra másolva!
Andrej Ribakov személyében már súlyemelő is van az év elején tiltólistára került teljesítménynövelő szert, a meldoniumot igénybe vevő és annak használatán rajtavesztő sportolók között.

A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) honlapjának pénteki híre szerint a fehérorosz sportoló versenyzési jogát a doppingellenes szabályok megsértése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

Az elmúlt hónapokban több ország versenyzői, köztük nagy számban orosz sportolók buktak meg immár tucatnyi sportágban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfrissebb, január elseje óta érvényes listáján szereplő meldoniummal.

Andrej Ribakov Forrás: AFP/Janek Skarzynski

A készítmény szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

A most pórul járt 34 éves fehérorosz súlyemelő 2002-ben junior-világbajnokságot nyert, 2006-ban és 2007-ben felnőtt vb-aranyat szerzett a 85 kilósok kategóriájában. Olimpián 2008-ban ezüstérmet nyert. Eddigi utolsó világversenye a 2014-es vb volt, ott nyolcadikként végzett összetettben. Súlycsoportjában máig ő tartja a világcsúcsot szakításban 187 kilóval 2007, összetettben pedig 394 kilogrammal 2008 óta.