Öt magyar aranyat, 18 érmet jósol a riói éremkalkulátor

Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban g
Kazany, 2015. augusztus 10. Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban győzött, a 200 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka lesz a legeredményesebb magyar sportoló, 1996 után ismét férfisúlyemelő-éremnek örülhetünk, a kajak-kenusok pedig hét éremmel térhetnek haza Rióból – amennyiben igaza lesz a CBC kanadai közszolgálati televízió honlapján havonta frissülő éremkalkulátornak. Az öt arany, négy ezüst és kilenc bronz az éremtáblázat 18. helyéhez lesz elég. Persze arra ne vegyünk mérget, hogy minden jóslat bejön, hiszen akad olyan bronzjelöltünk is, aki ott sem lesz az olimpián.
Vágólapra másolva!

Öt aranyat, összesen 18 érmet jósol a magyar sportolóknak a riói nyári olimpiára a CBC kanadai közszolgálati televízió hivatalos honlapján elindított Medal Prediction Table, azaz éremkalkulátor.

Az előző olimpia előtt a USA Today próbálkozott hasonlóval, és az egy évvel a játékok előtti tippekkel alig lőtt mellé: 21 érmet, köztük 7 aranyat jósolt a magyaroknak az amerikai lap, végül 18 érmet, 8 aranyat nyert a csapat.

Lássuk, hogy a havi rendszerességgel frissített kalkulátor április 5-ei állása szerint mi vár a magyarokra Rióban!

Három kajak-, két úszóarany

A vizes sportokban jól állunk: kajak-kenuban három, úszásban két arannyal számol a fontosabb versenyeken elért eredményeket is figyelembe vevő, a sportolók formájának változását vizsgáló kalkulátor. A kajakosoknál – már ha megússzák fertőzés nélkül – a nők lehetnek termékenyebbek, és ezt alátámasztja, hogy a 2015-ös bakui Európa Játékokon a kajaknégyes 500 méteren könnyedén nyert (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállításban), de a milánói vébén is ezüstöt szerzett (akkor Vad Ninetta helyett Fazekas-Zur Krisztina ült a hajóban).

Aranyos lehet a női kajaknégyes Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ugyancsak aranyat várnak a világbajnok Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakkettőstől 500 méteren. Az ő párosuk 2009-ben Dartmouthban és 2010-ben Poznanban sem talált legyőzőre a vébén.

A harmadik aranyat a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupárosnak adják 1000 méreten. Ez a duó 2013-ban világbajnok volt Duisburgban, 2014-ben Moszkvában, illetve tavaly Milánóban vb-második volt.

Hosszú egymaga három érmet hoz

Úszásban ki más nyerhetne aranyat, mint Hosszú Katinka, akinek 200 és 400 vegyesen is óriási esélye van a végső sikerre. A bajai úszóról korábban mi is megírtuk, hogy az elmúlt időszak időeredményei alapján szinte kizárt, hogy ne nyerjen olimpiai bajnoki címet ezen a két távon.

Hosszú Katinkára két arany és egy bronz vár Rióban Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az előrejelzés szerint mindkét távon az amerikai Maya DiRado lesz a második, míg a bronzérmen a japán Vatanabe Kanako, illetve Hosszú régi riválisa, a brit Hannah Miley osztozik majd. Hosszú nevéhez egyébként egy bronzot is írtak – és nem csak hasra ütésre, hiszen 200 háton a vb-n tényleg előtte végzett az ausztrál Emily Seebohm és az amerikai Missy Franklin.

Parsnak és Imrének ezüst jut

A négy ezüstéremből kettő szintén a kajakosoknak jutna. Női kajakegyes 500 méteren a londoni címvédő Kozák Danutát, a versenyszám egyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnokát, Európa Játékok-győztesét várják a második helyre az új-zélandi Lisa Carrington mögé. A másik ezüst a 2015-ben Európa Játékok-győztes, vb-második férfi kajaknégyesé lehet 1000 méteren. Utóbbi egység tavaly a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételben versenyzett.

London olimpiai bajnoka, Pars Krisztián kalapácsvető is ezüstérmes lesz az előrejelzés szerint. A tavalyi vb-4. helyből kiindulva a nehézatléta lehet, hogy örülne is ennek az eredménynek.

Imre Géza tavaly világbajnok lett Moszkvában Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Nemkülönben Imre Géza.

A 41 éves párbajtőrvívó élete legjobb eredményét tavaly érte el,

egyéniben világbajnok lett Moszkvában. Az ötödik olimpiájára készülő sportoló már 20 éve, Atlantában érmes volt (egyéniben a harmadik helyen végzett), 2004-ben pedig a csapattal lett második.

Már megint Phelps?

A kilenc bronzérem közül négyre is magyar úszó pályázhat, Cseh Lászlót 100 és 200 pillangón is ide sorolják annak ellenére, hogy a rövidebb távon vb-második, a hosszabbon világbajnok volt tavaly. De ki merné a sportág legendája, Michael Phelps elé rakni? A 18-szoros olimpiai bajnoktól 100 pillangón és 200 vegyesen aranyat, 200 pillangón pedig ezüstöt várnak.

Cseh László nagy ellenfele ismét Michael Phelps lesz? Forrás: AFP

A kanadaiak szerint a 200 mell olimpiai bajnoka,

Gyurta Dániel is csak a bronzra lesz jó,

de mi azért reménykedhetünk, hogy a világbajnok német Marco Koch, illetve a japán Koszeki Jaszuhiro nem lesz nála jobb formában.

Kajak-kenuban Peking olimpiai bajnokától, Vajda Attilától kenu 1000 méteren, illetve a tavalyi világbajnok, Európa Játékok-bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kajakkettestől 200 méteren várnak bronzot.

A férfi vízilabda-válogatottat az előrejelzés szerint csak a tavalyi két vb-döntős, Szerbia és Horvátország előzi meg. (Itt viszont lehet némi hiányérzetünk, elvégre a friss Eb-győztes női válogatott szintén simán odaérhet a dobogóra.)

Bronz súlyemelésben?

Meglepetésre Nagy Péter neve is ott van a listán: a 30 éves súlyemelő eddigi legjobb eredménye egy 2012-es Európa-bajnoki bronz volt szakításban Antalyában, de a +105 kg-os versenyző nyert már Universiadét (2011, Sencsen) és főiskolai világbajnokságot (2010, Tajcsung; 2014, Csiangmaj) is.

Ha a kalkuláció számításba vette a formajavulását, és azt, hogy idén márciusban második lett a kazanyi Elnök-kupán, lökésben pedig 233 kilogrammot teljesítve országos csúcsot ért el, megdöntve Stark Tibor 16 éves csúcsát, akkor reménykedhetünk, hogy van ráció ebben a számolgatósdiban. Igaz, a 421 kilós összteljesítmény négy éve olimpiai 10., tavaly vb-14. pozíciót ért volna csupán.

Nagy Péter Forrás: Mob.hu

Nagynak egyelőre nincsen kvótája sem, de az április 8–16-ai, norvégiai Fordében rendezendő Európa-bajnokságon még kvalifikálhatja magát. „Ha meglesz a kvóta, Rióban 420-430 kg körüli eredményt várnék tőle, összetettben a legjobb tízbe kerülés jó eredmény lenne” – mondta róla Haragos Attila szövetségi kapitány.

Súlyemelésben egyébként utoljára 1996-ban, Atlantában Feri Attila nyert érmet a férfiaknál (bronzot), a nőknél 2004-ben Athénban Krutzler Eszter volt második.

Berki-baki

A jóslatok többsége reálisnak tűnik, de mielőtt még teljesen elalélnánk a számmisztikától, íme, a legdurvább hiba: a kalkulátor vár egy olimpiai bronzot a lólengés címvédőjétől, Berki Krisztiántól, holott ő sajnos nem lehet ott az olimpián.

A klasszis az utóbbi években többször is sérüléssel bajlódott, vállműtéten is átesett, és az olimpiára kvalifikáló vébén érmet kellett volna szállítania, de nem sikerült a nyolc közé jutnia.

A kalkulátor által jósolt éremtáblázat első 18 helyezettje (április 5-ei állapot):

aranyezüstbronzérem
Egyesült Államok43282899
Kína31262582
Oroszország22212063
Ausztrália 16151142
Nagy-Britannia13181748
Németország13162049
Japán12131439
Dél-Korea1251128
Új-Zéland117523
Franciaország 10102141
Brazília1010727
Kenya83617
Hollandia 691227
Spanyolország 65314
Kuba 56415
Lengyelország 55818
Olaszország 541322
Magyarország 54918


Az érem-előrejelző április 5-ei állapota szerint összesen 51 ország nyer majd aranyérmet, az egyszeres győztesek között ott van Koszovó (a világ- és Európa-bajnok dzsúdós Majlinda Kelmendivel) és Eritrea (a tavalyi világbajnok maratonfutó Ghirmay Ghebreslassie-vel) is.

83 ország szerez érmet,

köztük olyan egzotikus országok képviselői, mint a gaboni taekwondós Anthony Obame, a tádzsik kalapácsvető Dilshod Nazarov vagy Grenada 400-as olimpiai bajnok futója, Kirani James.

A jövendölés szerint a magyarok öt aranya, négy ezüstje és kilenc bronza az éremtáblázat 18. helyéhez lesz elég. Bár az aranyak számában ezzel visszaesnénk Londonhoz képest, négy hónappal az olimpia előtt

szívesen elfogadnánk a kanadai előrejelzők által számított eredményeket.