Kemény büntetés a motorral csaló bringásnak

Femke Van Den Driessche, kerékpár, kerékpározás
Belgian Femke Van Den Driessche races during the women's U23 race at the world championships cyclocross cycling, in Heusden-Zolder, on January 30, 2016. A concealed motor was found on a bike being used by Belgian cyclist Femke Van den Driessche at the world cyclo-cross championships, the head of the International Cycling Union (UCI) said on January 31. "It's absolutely clear that there was technological fraud. There was a concealed motor. I dont think there are any secrets about that," Brian Cookson told a news conference.
Vágólapra másolva!
Hatéves eltiltást kapott a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől a belga Femke Van den Driessche, akinek a biciklijében motort találtak a januári terepkerékpáros-világbajnokságon.

Az UCI kedden számolt be a szankcióról, amely az első azóta, hogy a szervezet harcot hirdetett a technológiai dopping - azaz a tiltott, motorikus erőátvitel - ellen. "Ez az eset nagy siker az UCI és a szurkolók, a versenyzők, valamint a csapatok számára egyaránt, hiszen látható, hogy ki tudjuk szorítani a sportágból a csalásnak ezt a formáját" - jelentette ki Brian Cookson, az UCI elnöke.

Van den Driessche eltiltása 2021. október 10-ig szól, az UCI ezen kívül megfosztotta őt a tavaly novemberben nyert U23-as Európa-bajnoki aranyérmétől, valamint az október 11. óta megnyert összes trófeájától. A belga kerékpárosnak 20 ezer svájci frank (5,6 millió forint) pénzbüntetést is ki kell fizetnie, sőt, vissza kell adnia az összes pénzdíjat, amelyet október 11. óta kapott az eredményeiért.

Femke Van Den Driessche Forrás: AFP

A 19 éves versenyző azt mondta,

nem megy el az UCI által szervezett meghallgatásra, egyúttal befejezi élsportolói pályafutását.

A januári vb-n, amikor az ellenőrök megtalálták a motort Van den Driessche kerékpárjában, a sportoló ártatlannak vallotta magát, és kijelentette: véletlenül egyik barátjának a kerékpárjával állt rajthoz, és nem tudott róla, hogy motor van beszerelve a vázba.

Hat éve a svájciak olimpiai és világbajnok országúti bringásáról, Fabian Cancellaráról cikkeztek, hogy a Párizs-Roubaix és a Flandriai körversenyen használt rejtett motort, ám végül nem sikerült rábizonyítani a csalást, és elkerülte az eltiltást. Az akkor készült videófelvételeken annyit látni, hogy a versenyző egy kis gombot nyom meg a kormányon, és ezt követően gyorsabban halad.