Vágólapra másolva!
Farkas Györgyi a pekingi olimpián ismerkedett meg a legendás olimpiai bajnok kalapácsvető Zsivótzky Gyula fiával, a szintén többpróbázó Zsivoczky Attilával, aki ma már a Rióba készülő sportolónő férje és edzője. 2008 óta felfelé ível a pályafutása, a tavalyi vb-n hatodik, az idei fedett pályás vb-n ötödik lett hét-, illetve ötpróbában. Meglestük, hogyan készül az atléta, aki filigrán alkata ellenére a súlyt legalább olyan ügyesen löki, mint amilyen magasra tud ugrani. Éppen ebben rejlik a titka: hét számban is olyan eredményre képes, hogy ma már megközelíti a világelitet.

Április vége, hét fok, szemerkélő eső, a Budapesti Honvéd sportcentrumában alig van valaki kint a futópályán. „Még szerencse, hogy itt van nekünk ez a futófolyosó” – mondja a kissé kopottas, de a célnak azért megfelelő épületben Zsivoczky-Farkas Györgyi hétpróbázó.

A cél valami jó eredmény a riói olimpián. Györgyi a 2008-as pekingi játékokon 28., négy évre rá Londonban 21. volt, tavaly pedig nagy meglepetésre – ismét csak a kínai fővárosban – hatodik helyen végzett a világbajnokságon. Sőt, az idei fedett pályás vb-n, ahova a világ 12 legjobb többpróbázóját hívták meg, ötpróbában ötödik lett, öt ponttal maradva el a negyedik helyzettől. Ennél még előrébb is léphet, mivel az ezüstérmesnek meldoniumot mutattak ki a szervezetében.

A 31 éves olimpikon nemrég érkezett haza a Kanári-szigetekről, ahol a rióihoz hasonló klímában, napi két gyakorlással készült az olimpiára. „Verseny közben nem zavar, akármilyen is az idő,

és egyáltalán nem foglalkoztam vele. A verseny, az mindig teljesen más” – meséli, de azért elismeri, hogy a legjobban közel 30 fokban szeret versenyezni, ami végül is nincs is olyan messze a riói télben várható, 22 fok körüli hőmérséklettől.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


A benti szobahőmérséklet ellenére több réteg ruhában kezdi a bemelegítést a futófolyosón, hat kör után áll csak meg pózolni fotósunknak, majd kezdődhet az edzés, gátfutás és sprint.

„Ez nagyon jó volt, kivéve az utolsó gátat” – értékeli felesége harmadik gátfutását az edző, a vb-bronzérmes, Eb-ezüstérmes tízpróbázó Zsivoczky Attila. A futást élvezte Györgyi is. „Nekem is tetszett, a harmadik-negyedik gát után

– fúj egy nagyot a táv végén.

Edzés babával a kézben

Két férfi futón kívül Györgyi régi edzőtársa-barátnője van csak a csarnokban, ma éppen magával hozta pár hónapos gyerekét is. A baba láthatóan élvezi a helyzetet, hason fekve figyeli a villámgyors embereket, csak néha kell ölbe venni. Ezt akár Zsivoczky Attila is megteszi, noha a pár legtöbbször kettesben edz.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


„Nagyon jó!” - nyomja le pár perccel később a stoppert Attila egy valóban lendületes 60-as sprint után. „Még két ilyet fuss, és kész vagyunk!” – fújja le a bő egyórás edzést.

Mindenben jónak kell lenni

A hétpróbásokról sokan azt hiszik, hogy azért választják ezt a sportágat, mert egyik számban sem igazán jók. Györgyi állítja, a mezőny eredményein egyértelműen látható, hogy épp fordítva van. Ő maga is mindegyikben képes kiemelkedőt nyújtani, bár fejlődni persze bőven van tér.

Eddig 20 fős a csapatunk

A már riói kvótát szerzett vagy az olimpiai szintet elért magyar atléták eddig: Baji Balázs (110 m gát), Csere Gáspár (maratoni futás), Erdélyi Zsófia (maratoni futás), Gyurkó Fanni (maratoni futás), Hellebrandt Máté (20 km-es és 50 km-es gyaloglás), Józsa Gábor (maratoni futás), Kovács Barbara (20 km-es gyaloglás), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás), Márton Anita (súlylökés), Papp Krisztina (maratoni futás), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Rácz Sándor (50 km-es gyaloglás), Srp Miklós (50 km-es gyaloglás), Staicu Simona (maratoni futás), Szabó Barbara (magasugrás), Szabó Tünde (maratoni futás), Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba).
Venyercsán Bence (50 km-es gyaloglás)

Azt meséli, gyerekként az atlétika legtöbb ágában átlagon felüli teljesítményre volt képes. „Noha próbálkoztam más sportágakkal is, például kézilabdával, egyértelmű volt, hogy az atlétika az én igazi területem. Pláne, hogy az eredmények is jöttek” – emlékszik vissza a kezdetekre.

A súlylökő ob-n csak az Eb-aranyérmes Márton Anita előzte meg Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


Olyannyira igaz ez, hogy távolugrásban és magasugrásban magyar bajnok is volt már, súlylökésben pedig mindössze a vb-ezüstérmes és Eb-aranyérmes, a riói olimpián is dobogóesélyes Márton Anita előzte meg. Ez utóbbi tény különösen zavarba ejtő Zsivoczky-Farkas testalkatát elnézve.

Nem az jut róla az ember eszébe, hogy igazi súlylökővel van dolga.

Fel is veti a kérdést: vajon hogyan lehet a hétpróba összes számában egy időben jól szerepelni?

„Ez a többpróba legnagyobb szépsége, ezért szeretjük, de ez teszi nehézzé is. Ha a súlylökést fejlesztjük, akkor, mondjuk, a gát visszaeshet. Figyelni kell, melyik az a szám, amiben az edző úgy látja, hogy a tanítvány még biztosan javulhat, akár még akkor is, ha kevesebb pont van benne a fejlődésben.

– válaszolja Zsivoczky Attila. Korábban, például, attól félt, hogy a többi szám fejlesztése miatt esetleg magasugrásban visszaeshet a felesége, de nem így történt. „Szerencsére nem lett igazam, a magasugrás az egyik legerősebb száma lett.”

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


A páros a 2008-as olimpián ismerkedett meg egymással, négy év múlva, a londoni játékok után házasodtak össze. „Szigorúan olimpiai ciklusokban gondolkodunk” – mondja erről mosolyogva Attila.

A 2015-ös, pekingi vb-hatodik hely szerinte is parádés eredmény, de

Rióig mindenképp fejlődni kell

ahhoz, hogy Györgyi megőrizhesse az olimpián ezt a pozíciót, mert várhatóan az egész mezőny előrelép addig.

Az elmúlt időszak eredményei biztatóak, a tavalyi vb-n Györgyi a magasugrás mellett 100 gáton és 200 méteres síkfutásban is megjavította az egyéni rekordját.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


Az atlétaházaspár élete nemcsak a sportról szól, de azért átszövi a hétköznapokat. „Nem lehet a sportot és a sporton kívüli életet különválasztani,

Az biztos, hogy most mindent egy lapra kell feltenni, mert Györgyinek a riói lesz az utolsó olimpiája.

Összehasonlítás az olimpiai bajnokkal

Jessica Ennis-Hill a sportág egyik legjobbja, londoni címvédője, 2015-ös világbajnoka. Összehasonlítottuk Ennis-Hill és Zsivoczky-Farkas legjobb eredményeit, amelyből sok minden leszűrhető. Például az is, hogy van olyan szám, amelyben a magyar hétpróbázó jobb angol riválisánál.

200 méter – Ennis-Hill: 22.83 mp; Zsivoczky-Fazekas: 25.21 mp

800 méter – 2:07.81 perc ; 2:11.88 perc

100 méter gát – 12.54 mp; 13.85 mp

Magasugrás – 1,95 méter ; 1,86 méter
Súlylökés – 14,67 méter ; 14,62 méter
Távolugrás – 6,51 méter ; 6,32 méter
Gerelyhajítás – 47,49 méter ; 50,73 méter
Hétpróba – 6955 pont ; 6389 pont