Rejtett motorokat keres a kerékpáros szövetség

Femke Van Den Driessche, kerékpár, kerékpározás
Belgian Femke Van Den Driessche races during the women's U23 race at the world championships cyclocross cycling, in Heusden-Zolder, on January 30, 2016. A concealed motor was found on a bike being used by Belgian cyclist Femke Van den Driessche at the world cyclo-cross championships, the head of the International Cycling Union (UCI) said on January 31. "It's absolutely clear that there was technological fraud. There was a concealed motor. I dont think there are any secrets about that," Brian Cookson told a news conference.
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenykerékpárok ezreinek vizsgálatát tervezi rejtett motorok után kutatva, így a Tour de France-on és a riói olimpián is.

A vizsgálatok januári elkezdése óta mintegy 2500 kerékpárt vizsgáltak, ez a szám év végéig 12 ezerre növekedhet, jelentette be az UCI technikai igazgatója, Mark Barfield. Hozzátette, szakaszok közben is figyelik majd a versenyzőket, míg az etapok előtt és után a kerékpárokat ellenőrzik.

Az U23-as Európa-bajnok Femke Van den Driessche múlt kedden kapott hatéves eltiltást, miután motort találtak a bringájában a januári terep-világbajnokságon.

Femke Van Den Driessche Forrás: AFP

A belga kerekesé volt az első eltiltás azóta, hogy a szervezet harcot hirdetett a technológiai dopping - azaz a tiltott, motorikus erőátvitel - ellen.