Nincs veszélyben a kenyai atléták olimpiai szereplése

Rita Jeptoo, atlétika, futás
Rita Jeptoo of Kenya reacts as she crosses the finish line to win the Women's Elite division of the 118th Boston Marathon in Boston, Massachusetts April 21, 2014. AFP PHOTO / Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
A kenyai atléták olimpiai szereplését nem fenyegeti veszély, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség jelezte, nem függeszti fel az ország szövetségét annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a nem megfelelő besorolásba tette a kenyai doppingellenes rendszert.
Vágólapra másolva!

Sebastian Coe, az IAAF elnöke már márciusban jelezte, hogy a tavalyi világbajnokság éremtáblázatát megnyerő kenyaiakat nem fogják felfüggeszteni, noha akkor már a sokadik felszólítást kapta az afrikai ország a WADA-tól, hogy alkosson doppingellenes törvényt.

Az IAAF pénteken adott ki új közleményt, mely szerint

Kenya nem kap felfüggesztést, de marad a dopping miatt megfigyelt országok listáján.

Sebastian Coe Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A nemzetközi sportági szövetség pénteki tájékoztatása egy nappal azután érkezett, hogy a WADA a "nem megfelelő" minősítést adta Kenyának, noha a sokadik halasztás után áprilisban a helyi parlament elfogadta azt a törvényt, mellyel kriminalizálják a doppingot az országban. René Bouchard, a doppingellenes rendszereket ellenőrző bizottság elnöke azzal indokolta a határozatot, hogy az új kenyai törvény nem felel meg a WADA által támasztott valamennyi feltételnek.

Kenyában a csütörtöki WADA-döntés nem okozott különösebb pánikot. Hassan Wario sportminiszter elmondta, az ügynökség levélben tájékoztatta arról, hogy mely pontokon kell változtatni a törvényen annak érdekében, hogy megfeleljen a WADA doppingkódexének.

"Mindez azt jelenti, hogy amint a parlament megvizsgálja a vitatott részeket, s átalakítja a törvényt, a megfelelő kategóriába kerülünk. A levélben nem volt szó büntetésről" - hangsúlyozta pénteken a miniszter.

Rita Jeptoo Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Az atlétikai nagyhatalomnak számító országot hosszú ideje komoly kritika éri átláthatatlan és elégtelen doppingellenes tevékenységéért, és a WADA többször is felszólította, hogy alkossa meg azt a törvényt, amellyel a helyzetet rendezni tudja. Az ügynökség háromszor adott haladékot a kenyaiaknak, a helyi parlament pedig végül április közepén elfogadta az új szabályozást. A kenyai atléták közül a londoni olimpia óta legalább 40-en buktak meg, többek között Rita Jeptoo, a Boston és Chicago Marathon győztese is.

A kenyaiak az IAAF döntése után fellélegezhetnek, mert akár az oroszok sorsára is juthattak volna. A WADA novemberben nyilvánította "nem megfelelőnek" az orosz rendszert, majd az IAAF még abban a hónapban felfüggesztette a nemzeti atlétikai szövetséget, ezzel versenyzőit minden nemzetközi versenytől eltiltotta, így jelen állás szerint a riói olimpián nem lesznek orosz atléták.