Két magyar kvóta is összejött evezésben

Vágólapra másolva!
Pétervári-Molnár Bendegúz normálsúlyú egypárevezősben, míg a Simon Béla, Juhász Adrián evezősduó kormányos nélküli kettesben szerzett indulási jogot a riói olimpiára.
Vágólapra másolva!

Pétervári-Molnár Bendegúz normálsúlyú egypárevezősben szerzett kvótát, a magyar sportoló azzal harcolta ki az indulási jogot, hogy kedden a harmadik helyen végzett a szám döntőjében a luzerni, úgynevezett végső olimpiai kvalifikációs regattán.

A magyar sportoló remekül versenyzett a fináléban, ahol az első három helyezett jutott kvótához. A nemzetközi szövetség honlapjának közvetítése szerint féltávnál, 1000 méternél még az utolsó helyen haladt, ezután azonban felzárkózott az élbolyhoz és az 1500-as ellenőrzőpontnál már negyedik volt.

Az utolsó métereken látszott, hogy a belga Hannes Obrenótól már nem lehet elvenni az első, az ausztrál Rhys Granttól pedig a második helyet, de a harmadik kvótáért óriási harc alakult ki Pétervári-Molnár és a dán Sverri Nielsen között. Az izgalmas befutó aztán a magyarnak sikerült jobban, aki 26 századmásodperccel megelőzte riválisát, így a célban ő örülhetett.

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapesti Evezős Egyesület 23 éves versenyzője az első magyar evezős kvótát szerezte a riói játékokra.

Eredmény, döntő, férfi egypár:
1. Hannes Obreno (belga) 6:47.610 p
2. Rhys Grant (ausztrál) 6:49.070
3. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:50.210
4. Sverri Nielsen (dán) 6:50.470

A Simon Béla, Juhász Adrián evezősduó kormányos nélküli kettesben indulhat, miután a második helyen végzett a szám luzerni döntőjében.

A két hete Európa-bajnoki címet szerzett magyar egység ismét a remek hajrájának köszönheti a sikert, miután 500 és 1000 méternél még csak az ötödik helyen haladt. Ötszáz méterrel a befutó előtt már a negyedikek voltak Simonék, de a vezető cseh egységet leszámítva nagyon együtt volt a mezőny.

Végül aztán a magyarok ismét bemutatták remek finisüket, amelyet az elmúlt hetekben már többször megcsodálhattak a nézők, s megkaparintották a kvótát. Az első hely a cseheké lett, akik rajt-cél győzelmet arattak. Csak a finálé első két hajója szerzett indulási jogot.

A 27 éves Simon és a 26 éves Juhász a 2012-es londoni ötkarikás játékokra is kijutott együtt, de Juhász a rajt előtt néhány hónappal fennakadt a doppingvizsgálaton, így Simon végül Széll Domonkossal indult a brit fővárosban, s lett a tizenharmadik.

Eredmény, döntő, férfi kormányos nélküli kettes:
1. Jakub Podrazil, Lukas Helesic (cseh) 6:29.820 p
2. Simon Béla, Juhász Adrián 6:30.400
3. Rodrigo Murillo, Martin Lasserre (argentin) 6:32.230

A Krpesics Péter, Szigeti Roland, Forrai Dávid, Vallyon Bence összeállítású könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes hatodik lett, így nem szerzett kvótát a riói játékokra. Az indulási jogot az első helyen célba érkező oroszok és a másodikként záró németek gyűjtötték be.

A magyar egység, amely szűk egy hónapja, a szegedi Simády Béla-emlékversenyen ült össze először, végig az utolsó helyen haladt a fináléban, és nem tudott beleszólni a dobogós vagy kvótás helyek elosztásába.

Ezzel a magyarok számára befejeződött a svájci viadal, amely az utolsó lehetőség volt a kvótaszerzésre. A regattán 47 ország közel 400 versenyzője küzdött az indulás jogáért 14 kategóriában.

Így végleges, hogy egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz, kormányos nélküli kettesben pedig a Simon Béla, Juhász Adrián duó képviseli majd a magyar evezőssportot a riói olimpián.

Eredmény, férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes:
1. Oroszország 6:02.970 p
2. Németország 6:04.510
3. Görögország 6:06.400
...6. Magyarország (Krpesics Péter, Szigeti Roland, Forrai Dávid, Vallyon Bence) 6:13.920