Nincs ok az olimpia elhalasztására

Rio de Janeiro, Zika-vírus, olimpia
City's cleaning workers carry a flag with that reads "Out Zika" in portuguese between the samba schools' during the second night of the carnival parade at Sambadrome in Rio de Janeiro, Brazil, on February 9, 2016. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA YASUYOSHI CHIBA / AFP
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos álláspontja szerint "közegészségügyi szempontból nem indokolt" sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5-21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a zikajárvány brazíliai terjedése miatt.

A genfi központú WHO szombati állásfoglalása válasz arra a nyílt levélre, amelyben csaknem harminc ország másfélszáz tudósa azt kérte:

halasszák el, vagy más városban rendezzék meg az olimpiát.

A szakemberek úgy ítélik meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, majd - ha megfertőződik - hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust.

A szúnyogok által terjesztett - de szexuális úton is továbbadható - zikavírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat.

Nincs kockázat a WHO szerint Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.