Vágólapra másolva!
Három olimpiai bajnok és három riói reménység reggelire invitálta – mások mellett – az Origót, ahol nem csak azt tudtuk meg, hogy mit esznek edzés előtt vagy ünnepnapon a magyar olimpikonok. Szilágyi Áron, például, elmondta, hogy a riói körülmények, a híresztelésekkel ellentétben, nagyon jók. Gyurta Dániel elárulta, miért nem indult az Eb-n, Péni István pedig az alkohol és a sportlövészet kapcsolatáról is beszélt.

A londoni aranyérmes kardvívó Szilágyi Áron elmesélte, milyen élményekkel gazdagodott Rióban, amikor a férfi válogatottal ezüstérmet nyert az olimpia helyszínén a csapat-világbajnokságon.

"Sok negatív hírt kapunk Rióból, akár a társadalmi viszonyok, akár a Zika-vírus miatt, de én szerencsére ebből semmit nem tapasztaltam, sőt a csapat egyik tagja sem.

És kiemelném, hogy nem csak a szálláson ettünk, mégsem lett semmi bajunk, és egy szúnyogot sem láttunk. Várom már nagyon az olimpiát" – mondta Szilágyi, aki a létesítményekről is jó véleménnyel van.

Szilágyi Áron már nagyon várja az olimpiát Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Jean-Christophe Bott


"A vívócsarnok már elkészült, és a körülmények is nagyon rendben vannak. Amit nem éreztem, az az olimpialáz: a Copacabanán még inkább a turistákkal foglalkoztak, nem az olimpiával" – mondta Szilágyi fakanállal a kezében.

A több tucat érdeklődő előtt elkészített reggelije így nézett ki: fehérje rántotta spenóttal, teljes kiőrlésű pirítóssal, koktélparadicsommal. "Ez inkább egy amolyan hétvégi reggeli, amikor elengedhetem magam, és nem kell annyira figyelnem arra, hogy mit eszem. A reggelim nem tartalmaz húst, azt inkább ebédre vagy vacsorára fogyasztom."

Gyurta Dániel minden nap ötkor kel

Gyurta Dániel ham and eggset, azaz sonkát és tojást készített pirítóssal, de ez nála szintén hétvégi menü, hét közben zabkását eszik. "A klasszikus zabkása híve vagyok, mert 6-tól már keményen toljuk az edzéseket, ezért 5-kor kelek, és egy olyan reggeli, mint amit most készítek, nem biztos, hogy jó lenne egy 10 km-es úszás előtt fél órával" – nyilatkozta, hozzátéve, hogy szerencsésnek érzi magát, mert a húsételek alapanyagát a nagyszüleitől szerezheti be.

A 200 méter mellen olimpiai címvédő úszó aztán rátért arra, hogy mire számíthatunk tőle Rióban.

kicsik lesznek a különbségek, még a döntőbe kerülés is nehéz lesz, ezért minden edzés számít."

Gyurta éppen ezért döntött úgy, hogy nem indul az Eb-n, és csak a felkészülésre koncentrál. Négy éve indult ugyan az Európa-bajnokságon, de akkor csak azért döntött így, mert a viadalt Debrecenben rendezték.

Gyurta szerint hihetetlenül sűrű a mezőny 200 mellen Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Valaki úgy készül, hogy sok versenyen és minél több versenyszámban úszik, rám ez nem jellemző. Miért éppen most próbálnám ki?"

Gyurta szerint a magyar úszócsapat nagyon jó esélyekkel vág neki az olimpiának, de nem lehet elvárni, hogy 10 aranyat nyerjen, mint ahogy tette a londoni Eb-n. "Látva a világ úszóélmezőnyét, inkább

ezért minden pontot, érmet meg kell becsülni."

A saját szerepéről azt mondta, az alapvető célja a döntőbe kerülés, majd ha már ott lesz, akkor a dobogó: "A mi mezőnyünkben a pillanatnyi forma fogja eldönteni, ki áll fel a dobogó legfelső fokára. A célom, hogy megússzam életem legjobb idejét, ha ez sikerül, akkor ott lehetek a dobogón. Hogy mieyik fokán, azt az aznapi állapot fogja eldönteni."

Baji Balázs az Eb-n is elindul az olimpia előtt

A gátfutó Baji Balázs klasszikus, tejes zabpelyhet készített mézzel, eperrel és fahéjjal. A készítése közben azt mondta, igyekezett minden hazai és külföldi versenyen elindulni, hogy jó formában érkezzen majd az olimpiára, és ott lesz a júliusi Eb-n is. "Addigra igyekszem kisebb fajta csúcsformába kerülni, ez lesz a főpróbája az olimpiának. Bízunk a legjobb eredményben."

Baji Balázs most nem lesz kopasz az olimpián Forrás: MTI/EPA/Srdjan Suki


Baji Balázs Londonban szinte kopasz fejjel futott, azt mondta, ezúttal nem tervez hasonló frizurát. "Visszanéztem a képeket, és úgy döntöttem, most semmiképp nem leszek kopasz" – mosolygott.

Földházi Zsófia múlt héten csapatban felnőtt világbajnok lett Moszkvában. Pedig az öttusázónak hajszálon múlt, hogy egyáltalán indulhasson a vb-n. "Egy csúnya betegségem volt előtte. Vasárnap még bent feküdtem a Sportkórházban, infúziót kaptam, és úgy volt, hogy hétfőn még nem engednek ki. Egy amolyan »a wc a legjobb barátom« betegségem volt. De

Jó döntés volt elutazni Moszkvába, mert nem bírtam volna itthon maradni. Örülök, hogy csatlakoztam a világbajnokokhoz, remélem, egyéniben is sikerül majd egyszer a csúcsra jutnom."

Földházi Zsófia beteg lett, de végül indulni tudott a vb-n Forrás: MTI/Ujvári Sándor


A sztorizgatás közben összedobott egy laza reggelit. "Mindig a gyorsaságon van a hangsúly, ezért rendre zabpelyhet vagy zabot reggelizem. Kávét csak akkor, ha nem futok aznap – ez esetben úgyis dobogni fog a szívem. Szívesen fogyasztok még kefirt, zsírszegény vagy félzsíros túrót és almát is reggelente."

Földházi Zsófia Forrás: [email protected] +36209529789/Deri Miklos


Kozák Danuta kedvence a kemény tojás felvágottal és zöldségekkel. "Bár mi, kajakosok vékonyak vagyunk, de elég nagy izomtömegünk van, a tojás pedig biztosítja a szükséges fehérjeforrást." A Londonban K1 és K2 500 méteren is aranyérmet nyert Kozák korábban szívesen főzött, manapság, amióta Szolnokon vett egy házat, inkább a kertészkedésre koncentrál –

tyúkja nincsen, csak a szomszédjának.

Ami az olimpiát illeti, arról még nem tud, hogy hány számban indul majd, csak a K1 500 m biztos. "Jövő hét végén lesz a válogató, ahol Szabó Gabival állok párosban rajthoz."

Kozák Danuta szeretne Rióban is két aranyérmet nyerni Forrás: MTI/Mob/Szalmás Péter


Mint elmondta, a páros társával igencsak másképp étkeznek. "Gabi nem eszik se zöldséget, se gyümölcsöt, tojásból a sárgáját kihagyja, nagyon finnyás, 9 éves korom óta ismerem. Azóta rengeteget javult, régen pizzát, sajtot sem evett. Nem eszünk ugyanúgy, de a páros ettől még jól működik" – mosolygott Kozák Danuta.

– folytatta, majd arról beszélt, hogy az időrend elvileg most azt is megengedi, hogy három számban is elindulhasson. "De erre nem gondolok, egyelőre a pároson szeretnék túl lenni. Lelkileg és fizikailag is kész vagyok arra, hogy három döntőben is topformában lehessek."

Péni István kedvence a lazac

A sportlövő szupertehetség Péni István lazacot készített pirítóssal és müzli szelettel, facsart narancslével. "Szeretem, ha éhes vagyok verseny közben, mert akkor tisztább a fejem. A lazac ünnepi reggelinek számít például egy sikeres verseny után. Ez ügyben a szüleim nagy segítséget jelentenek, ugyanis még otthon élek velük" - mondta a 19 éves sportoló.

Elmondta, hogy

verseny előtt három órával már semmit nem eszik,

kivéve müzlit vagy egy fél banánt, ezt a kettőt akár még verseny közben is.

Péni nem használ célzóvizet Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter


Az "alkohol, mint célzóvíz" felvetésre így reagált. "Nem szoktam ezzel próbálkozni, nem is lehet ittas állapotban fegyvert fogni. Bár az orosz barátainkkal ez is előfordul."

Úgy érzi, már az komoly siker, hogy kijutott az olimpiára, ezért nem foglalkozik azzal, hogy sokan titkos favoritnak tartják. "19 éves vagyok, ez már siker. Úgy tartják, a sportlövészet nem a fiatalok sportága, de ez talán most kicsit változni fog. Hiszen jobb a szemünk, jobbak a reflexeink. Bízom benne, hogy döntőbe jutok, és ha valaki odakerül, annak – az új szabályok alapján – esélye van a dobogóra."