Igazságtalanul segítették a bírók, lemondott az olimpiáról

Viktor Lebegyev, birkózó, birkózás
2644465 06/17/2015 Russia's Viktor Lebedev after the men's 57 kg freestyle wrestling competition final match against Germany's Marcel Ewald at the 2015 European Games in Baku, Azerbaijan. Alexey Filippov/RIA Novosti Alexey Filippov / RIA Novosti / Sputnik
Vágólapra másolva!
Az orosz olimpiai válogatón történt, őt kedvezményesen érintő botrányos bíráskodás miatt önként lemondott az olimpiai részvételről Viktor Lebegyev kétszeres világbajnok szabadfogású birkózó.
Vágólapra másolva!

A szibériai Lebegyev és a dagesztáni Iszmail Muszukajev közötti 57 kilogrammos elődöntő botránya az egész országban komoly visszhangot váltott ki. A találkozón Muszukajev egy idő után nem tudta türtőztetni magát a szerinte rendre őt sújtó ítéletek miatt, majd edzői és drukkerei felháborodásukban elözönlötték a szőnyeget, s csak a rendőrök tudtak rendet teremteni.

Lebegyev így győzött, ám az eset után a dagesztáni birkózók valamennyien visszaléptek a versenytől, tiltakozásul az igazságtalan bíráskodás miatt.

Viktor Lebegyev megadta magát Forrás: RIA Novosti/Sputnik/Alexey Filippov

A 2010-ben és 2011-ben 55 kilogrammban világbajnok, a tavalyi olimpiai kvalifikációs vb-n pedig 57-ben bronzérmes Lebegyev kedden aztán jelezte, hogy önként lemond olimpiai csapattagságáról, mert úgy érzi, hogy a bírók igazságtalanul segítették őt a szülőföldjén, Jakutföldön rendezett orosz válogatón.