Usain Bolt aranyérmét is elvehetik

usain bolt, Nesta Carter, pekingi 4x100-as döntő, 2008,
Jamaica's Nesta Carter (L) and Usain Bolt celebrate after winning the men's 4×100m relay final at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 22, 2008. Jamaica broke the men's 4x100m relay world record in the Olympic final timing 37.10seconds. Bolt, Carter, Asafa Powell and Michael Fratercoasted to victory ahead of Trinidad and Tobago, aided by the absence of a US team that failed to advance to the final after dropping the baton in qualifying. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
A 4x100 méteren aranyérmes váltó tagja, Nesta Carter az a jamaicai olimpiai bajnok, aki fennakadt a 2008-as pekingi játékokon levett doppingminták újraelemzése során.

A helyi sajtó csütörtökön számolt be arról, hogy aranyérmes jamaicai sportoló is van a megbukottak között, pénteken pedig már meg is nevezte az érintettet, illetve azt is közölte, hogy a sprinter metilexanamint szedett.

Amennyiben a B próba megerősíti a csalást, úgy Cartert eltiltják, és

a váltót megfosztják az első helyétől.

A stafétában Carter mellett futott még Usain Bolt, Asafa Powell és Michael Frater. Bolt jelenleg hatszoros olimpiai bajnok, kizárás esetén azonban elveszti az egyik aranyérmét.

Nesta Carter és Usain Bolt 8 éve így ünnepelt - ha a doppinggyanú beigazolódik, a váltó négy aranyérmét mind elveszik Forrás: AFP/Olivier Morin

A jamaicai 4x100-as váltó a 2008-as és 2012-es olimpián, valamint a 2011-es, 2013-as és 2015-ös világbajnokságon sem talált legyőzőre.

Egyelőre sem a versenyző, sem az ügynöke, sem a Jamaicai Olimpiai Bizottság, illetve Atlétikai Szövetség nem reagált a sajtóhírre.

A 30 éves Carter ebben az idényben még nem versenyzett lábsérülés miatt, júniusra tervezte a visszatérését.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két hete jelentette be, hogy

a pekingi minták közül 454-et újravizsgáltatott,

elsősorban olyan sportolókra koncentrálva, akik az augusztusi riói játékokon is szerepelhetnek. Az eredmények szerint hat sportágban összesen 12 ország 31 versenyzőjének mintája volt pozitív.