A jamaicai atlétasztár B próbája is pozitív lett

Nesta Carter, atlétika
Jamaica's Nesta Carter competes to win the Men 100m event during the IAAF Diamond League DN Galan meeting at the Stockholm Olympic Stadium on August 21, 2014. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A pekingi olimpián adott mintájából a B próba is pozitív lett a 4x100 méteren aranyérmes jamaicai férfiváltó tagjának, Nesta Carternek. A hírt két, neve elhallgatását kérő személy árulta el a Reuters hírügynökségnek, megerősítve, hogy serkentőszert találtak Carter mintáiban.

A pozitív tesztről eddig hivatalosan csak annyit lehetett tudni, hogy a 2008-as olimpia egyik jamaicai aranyérmese bukott meg. A Jamaicai Olimpiai Bizottság mindezt múlt pénteken közleményben hozta nyilvánosságra, ám nevet akkor és azóta sem közölt. Ugyanakkor a jamaicai lapok már múlt csütörtökön megírták, hogy a most 30 éves Carter a bűnös, aki idén sérülés miatt még nem versenyzett.

A sprinter Pekingben és Londonban is aranyérmes volt 4x100 méteren, előbbit Michael Fraterrel, Asafa Powellel és Usain Bolttal nyerte. Amennyiben a mostani hír hivatalossá válik, a 2008-as aranyat elveszik a váltótól, így Bolt csak ötszörös bajnok lenne, míg Powell egyetlen olimpiai aranyát veszítené el.

Nesta Carter Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) három hete jelentette be, hogy a pekingi minták közül 454-et újravizsgáltatott, elsősorban olyan sportolókra koncentrálva, akik az augusztusi riói játékokon is szerepelhetnek. Az eredmények szerint hat sportágban összesen 12 ország 32 versenyzőjének mintája volt pozitív.