Három súlyemelő bukta utólag az olimpiai aranyát

súlyemelés
Uruguayan Emanuel Coto Pereira falls while competing in the +105Kg Weightlifting men's final at the 2015 Pan American Games in Toronto, Canada, on July 15, 2015. AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
Vágólapra másolva!
Doppingvétség miatt megfosztották a 2008-as pekingi olimpián szerzett aranyérmétől Cao Lej, Liu Csun-hung és Csen Hszie-Hszia kínai női súlyemelőt.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) szerdai bejelentése szerint a nyolc évvel ezelőtt levett doppingminták újraelemzése mindhárom sportoló esetében pozitív eredményt hozott. A tesztek során bebizonyosodott, hogy

mindannyian a növekedési hormon termelését serkentő GHRP-2 elnevezésű szert használták,

Liu mintájában pedig a stimuláns szibutramint is kimutatták.

A nők versenyében Csen Hszie-Hszia a 48 kilogrammosok súlycsoportjában, Liu Csun-hung a 69, Cao Lej pedig a 75 kilósok között lett aranyérmes a 2008-as olimpián.

Bukták az aranyat a kínaiak Forrás: AFP

Az IWF közleménye szerint további nyolc pekingi dobogós mintája is pozitív eredményt hozott az ismételt vizsgálatok során, az ő eredményeiket is törölték. Az orosz, kazah, azerbajdzsáni, ukrán és fehérorosz sportolók között van a jelenlegi világcsúcstartó Andrej Ribakov is, aki ezüstérmes lett 2008-ban.