Három riói olimpikon a paralimpián is indul

Natalia Partyka, olimpia, paralimpia, Rio 2016, asztalitenisz, pingpong
Poland's Katarzyna Grzybowska-Franc (centre R) hits a shot next to Poland's Natalia Partyka (top L) in their women's team qualification round table tennis match against Japan's Mima Ito (bottom R) and Ai Fukuhara at the Riocentro venue in the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 12, 2016. / AFP PHOTO / Juan Mabromata
Vágólapra másolva!
A múlt héten befejeződött riói olimpián szerepelt két asztaliteniszező és egy íjász a szeptember 7-én kezdődő paralimpián is részt vesz.

A játékok honlapja szerint az egyesben már háromszoros paralimpiai bajnok lengyel asztaliteniszező, Natalia Partyka a riói paralimpiának is toronymagas esélyese. Ő csakúgy, mint Londonban, Rióban is szerepelt az épek között is.

Születési rendellenességből adódóan hiányzik a jobb alkarja és kézfeje, de ez nem akadályozza abban, hogy az épek között is megméresse magát. Négy éve az olimpián a legjobb 32-ig jutott, idén a csapatversenyben volt érdekelt, ahol az első fordulóban búcsúzott.

Natalia Partyka (balra fent) egyesben már háromszoros paralimpiai bajnok Forrás: AFP/Juan Mabromata

Zahra Nemati iráni íjásznő nemcsak versenyzett az épek között, de ő volt országa zászlóvivője is az augusztus 5-i megnyitón. Az egykori tekvondós egy autóbaleset következtében kényszerült kerekesszékbe, és váltott a küzdősportról íjászatra. Négy éve a parasportolók között aranyérmet nyert, és idén is éremesélyes.

Zahra Nemati megvédheti londoni címét Forrás: AFP/Jewel Samad

Melissa Tapper asztaliteniszező az első ausztrál sportoló, aki mindkét ötkarikás eseményen megméretteti magát. A karjában idegrendszeri problémával küzdő 26 éves sportoló négy éve a londoni paralimpián negyedikként zárt, a riói tornán pedig éremszerzés a célja.

Melissa Tapper Forrás: AFP/Jim Watson

A szeptember 7. és 18. közötti paralimpián 4350 sportoló vesz részt 165 országból. A magyar színeket 43-an képviselik.