Kozák egy tanulógép volt, mindent ellesett

Kozák Danuta, kajak-kenu, Rio 2016, olimpia
Kozák Danuta három aranyéremre van a német Birgit Fischer rekordjától
Vágólapra másolva!
Kozák Danuta édesapját nem lepte meg, hogy a lánya három aranyérmet is bezsebelt a riói olimpián.

Célratörő, határozott, kitartó, pontos - jellemezte Kozák Danutát az édesapja, Kozák Balázs a Borsnak. A kajakosnő Rióban nyert K-1, K-2 és K-4 500 méteren is, az összes számban, amin elindult. Az apját ez nem lepte meg: "Egész életében figyelte a klasszisokat, minden fontosat ellesett Kovács Katalintól és többiektől, ezért lehet ötszörös olimpiai első."

Kozák Balázs maga is kenuzott, azt állítja: Danuta ütemérzéke, stílusa, meg nem alkuvó küzdőmodora és hajlama a tanulásra tette nagy bajnokká.

Az egyesben aratott győzelem után Rióban Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Phil Walter

A többi a gyermekkorból fakad. Amikor például Jurant, a bátyját csínytevése miatt fekvőtámaszokkal büntette Kozák papa, a hugica szolidaritásból lenyomta mellette a penzumát. Balázs gyakran sétált gyerkőceivel az utcára, ilyenkor versenyt is futottak. A családfő persze elhúzott, de a célként megjelölt utcasarok előtt lassított, azaz hagyta nyerni a csemetéit.

Pedig Kozák Danuta számára baljósan indult az olimpia, elkapott egy fertőzést, így a K-2 500 előfutamának igencsak rossz állapotban vágott neki. Az apjának ismerős volt ez a helyzet: "Annak idején sokat utaztam, és trópusi vidékeken gyakran megbetegedtem. Egyszer Egyiptomban nagyon levett a lábamról a fertőzés."

A londoni két aranyával együtt Kozák ötszörös olimpiai bajnok, amivel minden idők hatodik legeredményesebb magyar sportolója.