Újabb tíz riói érmet remélünk

Csontos Piroska; Keresztesi Erika paralimpia 2016 sport rio Rio de Janeiro, Brazil, Brazília XV. paralimpia
Rio de Janeiró, 2016. szeptember 7. Csontos Piroska (b) és Keresztesi Erika atléták a Rio de Janeiró-i olimpiai faluban egy nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt, 2016. szeptember 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Két és fél héttel az olimpia zárása után, magyar idő szerint szerda éjjel megtartották a nyitóünnepséget a riói paralimpián. Az aggasztó hírek ellenére úgy néz ki, az összes számot megrendezik a játékokon, és minden kvótát szerzett sportoló megérkezik a helyszínre. A magyar parasportolók még sosem szereztek annyi kvótát, mint most, tíz érmet várunk a csapattól.

Bár a riói olimpián látott szervezési problémák vélhetően még látványosabbak lesznek a paralimpián, a magyar sportolókat ez nem feltétlenül kell hogy zavarja. A rekordszámú kvótát gyűjtő magyar küldöttségtől jó szereplést, tíz érmet remél Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A magyar csapat 43 főből áll, és bár Sydneyben több magyar sportoló indult (54), akkor csapatok is kijutottak, így kevesebb kvótából jött össze a nagyobb létszám. „Ez a létszám kötelez. Londonban 14 érme volt a csapatnak, én

Ez az ereje a magyar parasportnak, ennyit tud. Ha ezt tudjuk hozni, akkor én elégedett leszek” – mondta Szabó az MTI-nek.

Csontos Piroska (b) és Keresztesi Erika atléták a Rio de Janeiró-i olimpiai faluban egy nappal a paralimpiai játékok kezdete előtt. Kattintson a fotóra! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tíz érem nem túlzó elvárás, hiszen Londonban kevesebb versenyző 14 érmet szerzett. A világ- és Európa-bajnok Sors Tamástól joggal várhatjuk, hogy

Peking és London után Rióban is olimpiai bajnok lesz 100 pillangón,

de a szám egykori világcsúcstartója más számokban is éremesélyes. Sors a napokban jelentette be, hogy a riói játékok után visszavonul.

A népes úszócsapat más tagjai is szerezhetnek érmet, a férfiaknál Tóth Tamás, a nőknél Pap Bianka, Kézdi Réka, Illés Fanni és Adámi Zsanett is a dobogóra pályázik. Az úszók mellett elsősorban vívásban (Osváth Richárd), asztaliteniszben (több esélyesünk van, mindenekelőtt Pálos Péter) és dzsúdóban (Szabó Nikolett) hajtunk éremre, de ott van az esélyesek között a magyar csapat zászlóvivő atléta ikerpárja, Biacsi Bernadett és Ilona is.

Csoda, hogy egyáltalán megrendezik

Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, aki az elmúlt egy évben folyamatosan igyekezett csitítani a rendezési problémákról szóló hírek miatt aggódókat, néhány napja bejelentette, hogy valószínűleg mind a 22 sportágban meg tudják rendezni a versenyeket. Annak ellenére, hogy egészen más most a brazil társadalmi, belpolitikai és gazdasági helyzet, mint 2009-ben, amikor Rio de Janiero elnyerte a rendezés jogát.

Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Biacsi Ilona és Keresztesi Erika (b-j) atléták. Kattintson a fotóra! Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Craven korábban nem kertelt, kijelentette, a játékok 56 éves történetének legnagyobb krízisét élik meg. A remélt szponzorokkal nem sikerült megegyezniük a szervezőknek,

ezért brutális költségcsökkentésre volt szükség,

ami érintette a játékok helyszíneit, a közlekedést, valamint a paralimpiai játékokra szánt emberi erőforrásokat.

Néhány hete a játékok megrendezése is egy hajszálon függött, a sportolók utaztatása és elszállásolása sem volt megoldott, és tíz ország szövetsége jelezte, hogy ha nem kapja meg Rióból a költségtérítést, akkor nem tudja elutaztatni a sportolóit.

Egyetlen orosz sem lesz a paralimpián

A brazil állam végül biztosította a szükséges pénzt, így Craven hétfőn megkönnyebbülten jelentette be, hogy mind a 165, kvótát szerzett nemzet sportolói rajthoz állnak Rióban – kivéve persze az oroszokat, akikkel a paralimpiai szövetség jóval keményebb, mint a NOB, a doppingügyek miatt egyetlen orosz sportolót sem enged rajthoz állni. Erről két nappal a játékok előtt már jogerős bírósági ítélet is született.

A paralimpiai játékok hivatalos kabalafigurája. Kattintson a fotóra! Forrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

„Ez nem tesz jót a sportnak, szerintem nagyon komoly változások lesznek a nemzetközi olimpiai és paralimpiai mozgalomban, nemcsak a dopping okán, főleg persze amiatt, de sok minden más okán is – mondta Szabó László a már idézett interjúban. – Ennek tehát nem örülök.

A sportolóknak ugyanakkor elmondtam: nehogy ezt komolyan vegyék, tehát nehogy elbízzák magukat. Persze nem hiszem, hogy ez a veszély fennáll.”

Az oroszok egyébként oroszosan oldják meg a helyzetet, saját paralimpiát rendeznek.

Lesznek-e szurkolók?

Már az augusztusi olimpiai játékokon sem taposták egymást a jegyekért a nézők, erősen kérdéses tehát, mennyien lesznek kíváncsiak a paralimpiára. A hírek szerint

a szervezők a jegyek 12 százalékát tudták csak értékesíteni,

és a rióiak közül sokan nem is tudják, milyen rendezvénynek ad otthont a város szeptemberben.

A paralimpiára érkező sportolókat nyilván kevésbé érdekli a kevés eladott jegy gazdasági hatása a szervezők büdzséjére, az viszont Szabó László szerint is gondot okozhat, ha nem lesznek szurkolók a versenyeken. „Ha nem lesz szurkolás, kiabálás, jó hangulat, az rá fogja nyomni a bélyegét a küzdelmekre” – mondta az MPB elnöke.

További képekért kattintson! Forrás: AFP/Al Tielemans For Ois/Ioc

Az utóbbi hetekben a szervezők állítása szerint sikerült ráközelíteni a 2,5 milliós eladási minimumra, miután lejjebb vitték a jegyárakat, sőt olyan belépőket is eladtak, amelyekkel több versenyre is be lehet menni. A Guardian szerint már lehet jegyet kapni kb. 1000 forintnak megfelelő összegért is.